Tech

Először visznek körbe egy űrturistát a Hold körül

A SpaceX nevű űripari vállalat szerződést kötött első olyan útjára, amikor egy magánutast visznek el a Hold körül. Az út során a cég újrahasznosítható BFR nevű rakétáját (a Big Fucking Rocketet, avagy Big Falcon Rocketet) használják majd, aminek koncepcióját közel egy éve mutatta be Musk a Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson.

A teherszállító rakétát elsődlegesen Marsra való űrutazásra szánták, de egyszerre két feladatot is kiszolgál majd: egyben eljuttatja az embereket a Holdra és a Marsra, valamint A-ból B-be lehet vele közlekedni a Föld különböző pontjai közt a levegőben. Egy olyan univerzális rakéta, ami leválthatja a Falcon 9-et, a Falcon Heavy-t, és a Dragont is. Persze kérdéses még, hogy mikor.

A SpaceX magyar idő szerint szeptember 18-án hajnal háromkor fedi fel élő adásban, hogy ki lesz a szerencsés, ezen a YouTube-linken lehet majd követni a bejelentést.

Az egyetlen jelet, ami alapján találgatni lehet, Elon Musk hintette el a Twitteren. Mikor követői arról kérdezték, netán ő lesz-e a titkolt utas, a vezér egy japán zászlóval válaszolt, így többen úgy sejtik, hogy egy japán származású személyé lesz a megtiszteltetés, hogy beleülhessen Muskék nagy rakétájába.

A privát út pontos dátumát még nem tudni, az Engadget szerint az eredeti tervek szerint még idén volt esedékes, de nagyon valószínű, hogy csúszni fog. Kérdés az is, mikorra készül a BFR rakéta (Big Fucking Rocket) és a BFS űrhajó (Big Fucking Spaceship).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik