Tudomány

Három kutató kapott kémiai Nobel-díjat

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn mutatta be az idei fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj nyerteseit, kedden a fizikai kategória kitüntetetteit ismerhettük meg, szerdán pedig az is kiderült, hogy 2018-ban kik kapják meg a kémiai Nobel-díjat.

Frances H. Arnold, illetve George P. Smith és Sir Gregory P. Winter nyerték idén a kémiai Nobel-díjat – számol be a Nobel-díj hivatalos Twitter-oldala. A szakértők az evolúciót irányító tényezőket, így a genetikát és a természetes kiválasztódást alapul véve olyan fehérjéket hoztak létre, melyek megoldhatják az emberiség kémiával kapcsolatos problémáit.

A kutatóknak köszönhetően az ipar környezetbarátabbá vált, új anyagok születtek, fenntartható bioüzemanyagokat kezdtek el gyártani, és hatékonyabban vettük fel a versenyt a betegségekkel.

Arnold volt az első, aki irányított evolúciót hajtott végre enzimeken. Ezen enzimek felhasználásával olyan kémiai reakciók idézhetőek elő, melyek többek közt bioüzemanyagok és gyógyszerek előállítására is alkalmasak.

Smith ezzel szemben egy olyan eljárást fejlesztett ki, mellyel a bakteriofágokkal, azaz a baktériumokat fertőzni képes vírusokkal lehet új proteineket létrehozni.

Végezetül Winter Smith módszerét felhasználva gyógyszereket állított elő. Winter és Smith munkájának hála napjainkban olyan ellenanyagokat képesek gyártani a szakértők, melyek semlegesítik a toxinokat, alkalmasak az autoimmun betegségek kezelésére, és hozzájárulhatnak az áttétes daganatok gyógyításához.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia október 1-8. között ismerteti az idei Nobel-díjasokat. Hétfőn a 2018-as orvosi és fiziológiai, kedden pedig a fizikai kategória kitüntetetteit mutatták be.

Kiemelt fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik