Tudomány

Megfejtették az egyiptomiak ősi szerelmi varázsigéjét

Egy francia szakértő egy ősi egyiptomi papiruszt elemzett. A leleten két madárszerű teremtmény látható, melyeket valószínűleg egy pénisz köt össze. A kutató úgy gondolja, hogy a papiruszon egy szerelmi varázsige olvasható.

Korshi Dosoo, a Strasbourgi Egyetem munkatársa és a papiruszt leíró tanulmány szerzője szerint a maradvány mintegy 1300 éves – írja a Live Science. A korszakban Egyiptomban rengeteg keresztény élt.

A papiruszon látható egyik lény épp bedugja a csőrét a másik állat szájába. Utóbbi fejéből mintha egy szög állna ki. A két lényt emberi karok veszik körül.

Dosoo úgy véli, hogy a két madarat lánc, kötél vagy egy pénisz köti össze.

A teremtmények külseje közt vannak kisebb különbségek, a szakértő szerint ez arra utal, hogy a két madár eltérő nemű.

A papiruszon egy kopt nyelven írt varázsige is olvasható. A szöveg sajnos csak töredékesen maradt fenn, így csak bizonyos részleteit lehetett lefordítani. Az olvasható részek főként bibliai utalásokat tartalmaznak.

Fotó: Effy Alexakis/Macquarie University

Dosoo úgy gondolja, hogy a papirusz egy nagyobb szöveg, talán egy könyv egyik részlete. Bár a töredék alapján nehéz meghatározni, hogy a varázsige pontosan milyen célt is szolgált, a szakértő arra gyanakszik, hogy szerelmi mágiához használták fel.

A szöveg olyan férfiaknak készülhetett, akik nem lehetettek együtt szerelmükkel.

A papiruszt jelenleg az ausztráliai Macquarie Egyetemen őrzik, azt azonban nem tudni, hogy hogyan került az intézményhez. Az egyetemnek 1972-1985 között mintegy 900 papiruszt adományoztak, az érintett szöveg viszont csak 2007-ben bukkant fel.

1972-ben az UNESCO betiltotta, hogy a régiségeket elszállítsák eredeti országukból. Nem kizárható, hogy a most vizsgált papirusz illegálisan jutott el Ausztráliába.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik