Tudomány

Kincset érő leletekre bukkant a jó szimatú kutya

Monty, a jó szimatú kutya egy márciusi napon az észak-csehországi Orlické-hegységben sétált gazdájával, amikor valami igazán különlegesre bukkant.

Mikor a Monty őrült módjára ásni kezdett, gazdája megnézte, hogy mégis mit talált a kutya – írja a ScienceAlert. Mint kiderült, Monty különböző bronzkori leleteket fedezett fel.

A maradványokat azóta átadták a Hradec Králové Régió illetékes hatóságának. A régészek szerint a számos karperecből, 13 sarlóból, illetve két lándzsa- és három baltafejből álló leletegyüttes valamilyen rituális tevékenységre utal.

A tény alapján, hogy ilyen sok tárgy van egy helyen, szinte bizonyos, hogy tiszteletadáshoz, valószínűleg valamiféle áldozatbemutatáshoz kötődnek

– mondta Martina Beková, az Orlické-hegységi Múzeum és Galéria munkatársa. A szakértő hozzátette, nagyon meglepte őket, hogy a leletek épek voltak, hiszen a korabeliek általában csak egyszerűen eltemették a töredékeket, vagy megolvasztották azokat.

A régészek úgy vélik, hogy a maradványok mintegy 3000 évesek, és valószínűleg a késő bronzkori urnamezős kultúrától maradtak fenn. Ahhoz, hogy kiderítsék, miért és hogyan kerültek oda a tárgyak, további vizsgálatokra lesz szükség.

Az érintett régióban nagyjából 60 éve nem került elő ilyen jelentős leletegyüttes. A felfedezés óta a helyi kutatók alaposan átvizsgálták a környező területeket, egyelőre azonban nem találtak újabb maradványokat. Mivel a régió sokat változott az elmúlt évszázadok során, elképzelhető, hogy a bronzkori leletek mélyebb rétegekben vannak.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik