Tudomány

Nemzeti kormány rugdossa a történelmet

A történelem oktatása és kutatása a nemzeti öntudat megőrzésének egyik pillére, az alapképzés finanszírozása mégsem változott tíz éve. Egyre lejjebb kerül a lejtőn, most például megszűnik egy patinás tanszék az ELTE-n.

A hírek szerint az ELTE megszünteti Bölcsészettudományi Karán a Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszéket. Alacsony létszámmal működő, de patinás szellemi műhelyről van szó, a rendszerváltás után hívták életre, hogy modern szemlélettel töltse be a „szovjet időszakban” keletkezett űrt.

Nemzeti kormány és történelem

Csepp a tengerben, joggal kérdezhetjük, miért lenne közérdeklődésre számot tartó információ egy egyetemi tanszék megszűnése? A körülményeket jól ismerő, lapunknak nyilatkozó tudós szerint a válasz egy egyszerű tény és egy költőinek szánt kérdés:

A tény: a nemzeti hovatartozás elmélyítését segítő két alapvető diszciplína a történelem kutatása és oktatása, illetve az irodalom.

A kérdés: egy magát nemzetinek valló kormány miért mér több apró, de végül káros egésszé összefolyó csapást a történelmi kutatásra, a tudományág oktatására?

Önvédelem áldozatok árán

Az alapképzés finanszírozása 2008. óta változatlan, a működési költségeket így sokszor csak „adósságok árán” lehetett előteremteni, ami lássuk be, hosszú távon fenntarthatatlan. Ezért döntöttek szerkezeti átalakítások mellett az ELTE kancellárjának kezdeményezésére, amelynek egyik eleme a Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék összevonása a Művelődéstörténeti Tanszékkel. Mi a gond ezzel?

  • Ha az oktatók más tanszékekre mennek át, akkor az nem fúzió, hanem egy szellemi és kutatóműhely megszüntetése.
  • A „szervezeti átalakítással” az egyetem évi bruttó 480 ezer forintot spórol, ennyi a tanszékvezetői pótlék egy évre.

– sorolja forrásunk.

A tanszék megszüntetése, vagy mondjuk úgy összevonása az egyetem vezetősége részéről egyfajta önvédelem, meghátrálás: anélkül kell felmutatni valamit a kancellárnak, hogy elismert kutatókat, szakembereket kelljen utcára tenni. Összevonásokkal, a nyugdíjba vonuló oktatók helyének megszüntetésével igyekeznek orvosolni a pénzhiányt, mert más lehetőség nemigen mutatkozik.

Ahogy fent említettük, a magára nemzeti kormányként tekintő kabinet tíz éve nem nyúlt a finanszírozáshoz, ami kis lépésekben, de elég határozottan tette lejtőre állami egyetemeken a történettudományi alapképzést.

Kérdéseinkkel természetesen megkerestük az ELTE Bölcsészettudományi karát is. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, mikor, miért és milyen módon szűnik meg a tanszék, illetve mi lesz az oktatók, a már meghirdetett képzések sorsa? Amint megérkezik a válasz, frissítjük cikkünket.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.