Tudomány
Budapest, 2013. május 15.
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK)  "A" épülete (b) valamint főépülete (j) a főváros VIII. kerületében, a Múzeum körúton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.

Nemzeti kormány rugdossa a történelmet

A történelem oktatása és kutatása a nemzeti öntudat megőrzésének egyik pillére, az alapképzés finanszírozása mégsem változott tíz éve. Egyre lejjebb kerül a lejtőn, most például megszűnik egy patinás tanszék az ELTE-n.
Korábban a témában:

A hírek szerint az ELTE megszünteti Bölcsészettudományi Karán a Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszéket. Alacsony létszámmal működő, de patinás szellemi műhelyről van szó, a rendszerváltás után hívták életre, hogy modern szemlélettel töltse be a „szovjet időszakban” keletkezett űrt.

Nemzeti kormány és történelem

Csepp a tengerben, joggal kérdezhetjük, miért lenne közérdeklődésre számot tartó információ egy egyetemi tanszék megszűnése? A körülményeket jól ismerő, lapunknak nyilatkozó tudós szerint a válasz egy egyszerű tény és egy költőinek szánt kérdés:

A tény: a nemzeti hovatartozás elmélyítését segítő két alapvető diszciplína a történelem kutatása és oktatása, illetve az irodalom.

A kérdés: egy magát nemzetinek valló kormány miért mér több apró, de végül káros egésszé összefolyó csapást a történelmi kutatásra, a tudományág oktatására?

Önvédelem áldozatok árán

Az alapképzés finanszírozása 2008. óta változatlan, a működési költségeket így sokszor csak „adósságok árán” lehetett előteremteni, ami lássuk be, hosszú távon fenntarthatatlan. Ezért döntöttek szerkezeti átalakítások mellett az ELTE kancellárjának kezdeményezésére, amelynek egyik eleme a Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék összevonása a Művelődéstörténeti Tanszékkel. Mi a gond ezzel?

  • Ha az oktatók más tanszékekre mennek át, akkor az nem fúzió, hanem egy szellemi és kutatóműhely megszüntetése.
  • A „szervezeti átalakítással” az egyetem évi bruttó 480 ezer forintot spórol, ennyi a tanszékvezetői pótlék egy évre.

– sorolja forrásunk.

A tanszék megszüntetése, vagy mondjuk úgy összevonása az egyetem vezetősége részéről egyfajta önvédelem, meghátrálás: anélkül kell felmutatni valamit a kancellárnak, hogy elismert kutatókat, szakembereket kelljen utcára tenni. Összevonásokkal, a nyugdíjba vonuló oktatók helyének megszüntetésével igyekeznek orvosolni a pénzhiányt, mert más lehetőség nemigen mutatkozik.

Ahogy fent említettük, a magára nemzeti kormányként tekintő kabinet tíz éve nem nyúlt a finanszírozáshoz, ami kis lépésekben, de elég határozottan tette lejtőre állami egyetemeken a történettudományi alapképzést.

Kérdéseinkkel természetesen megkerestük az ELTE Bölcsészettudományi karát is. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, mikor, miért és milyen módon szűnik meg a tanszék, illetve mi lesz az oktatók, a már meghirdetett képzések sorsa? Amint megérkezik a válasz, frissítjük cikkünket.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hungary's Prime Minister Victor Orban addresses a press conference at the end of a European People's Party (EPP) meeting at the European Parliament in Brussels on March 20, 2019. - The Fidesz party of firebrand Hungarian Prime Minister Viktor Orban was hit with a temporary suspension from the European People's Party. Fidesz had faced expulsion after running a controversial billboard campaign that accused European Commission head Jean-Claude Juncker and liberal US billionaire George Soros, a bete-noir of Orban, of plotting to flood Europe with migrants. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.