Közélet

A dékán sem érti a társadalmi nemek tanulmánya szak kivégzését

Két éve felülvizsgálták a képzést, akkor még senkinek nem volt vele baja.

Érdemi viták nélkül kerülhetnek megszüntetésre tudományos fórumok által megméretett szakok – az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja, Juhász Gábor szerint ezt a látszatot kelti, hogy rendeleti úton, indokolás nélkül szüntetné meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelettervezete a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakot.

A kar közleményében Juhász felhívja a figyelmet arra, hogy a képzés – ami magyar nyelven egyedül náluk elérhet – 12 évvel ezelőtt, a Magyar Akkreditációs Bizottság által felügyelten, hazai és nemzetközi tudományos mércéknek megfelelő szaklétesítési eljárás után került a felsőoktatási szakok jegyzékébe. Tartalmát egy 2016-os EMMI-rendelet is rögzítette a felülvizsgálatát követően. Ennek során egy minisztérium, tudományos, szakmai vagy társadalmi szervezet sem jelzett észrevételt, megjegyzést, aggályt vagy kritikát a szak tartalmával kapcsolatban.

A minisztérium eljárását a kar a felsőoktatás és a tudomány autonómiájának szempontjából „aggályosnak tartja”. A dékán jelezte, hogy a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak oktatói szívesen folytatnak tudományos és szakmai vitát a szak tartalmáról, a képzési és kimeneti követelményekről.

Azt viszont szintén aggályosnak tartják, hogy

az előterjesztés olyan szak megszüntetését irányozza elő, ami a férfiak és nők közötti társadalmi viszonyokkal és nemi egyenlőtlenségekkel, így a család és a népesedés kérdéseivel, mindezek magyarországi és globális gazdasági és kulturális okaival és következményeivel foglalkozó szakemberek hosszútávú utánpótlását biztosíthatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik