Közélet

Elkeserítőnek tartja az ELTE oktatója az egyetem beletörődését

És azt is bevallja: nem sikerült eljuttatni a szélesebb nyilvánossághoz, hogy mit jelent valójában a társadalmi nemek tanulmánya.

Elkeserítőnek tartja Gregor Anikó, az ELTE társadalmi nemek mesterszak egyik oktatója az egyetem pénteki sajtónyilatkozatát – azt, amiben az intézmény lényegében beletörődve nyilatkozott arról, hogy a kormány részéről felmerült a képzés megszüntetése. Megszüntetés helyett akár mondhatnánk betiltást is, hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindössze egy napot adott az egyetemeknek arra, hogy véleményezzék a társadalmi nemek tudománya képzés megszüntetését.

Gregor szerint az intézményes és anyagi függés felülírta az oktatási önállóságot. A témában írt Facebook-bejegyzésében rámutat: a rendelettervezet semmilyen indoklást nem tartalmazott, így a nyilatkozattal

az ELTE gyakorlatilag jóváhagyja, hogy előzetes hatástanulmány, a tudományos engedélyt kiadó és a felsőoktatás szakmaiságáért felelő Magyar Akkreditációs Bizottság és a Felsőoktatási Tervezési Testület megkérdezése, szakmai vita nélkül, indokot nem is említve lehessen bármilyen, érvényes tudományos működési engedéllyel bíró szakot megszüntetni.

A rendelettervezetben egyáltalán nem szerepel az az EMMI által a sajtóban hangoztatott érv, hogy a képzés „gazdaságilag nem racionális és nincs rá igény a munkaerőpiacon”, Gregor szerint ez inkább elkendőzés, ami azt eredményezi, hogy a szűk forrásokért versenyeztetik a szakokat és intézményeket, és roncsolják köztük a szolidaritást.

Az oktató elismeri: önkritikára kell sarkallja őket, hogy még most is megkeresik azzal, hogy mondják el, mivel foglalkoznak a társadalmi nemek mesterszakon.

Ha társadalmi szempontból, nők és férfiak társadalmi helyzetével, lehetőségeivel, életesélyeivel kapcsolatban valóban fontos dolgokkal foglalkozunk, akkor ezt az előző években, évtizedekben nem sikerült eljuttatni a társadalomhoz és a szélesebb nyilvánossághoz

– vallja be. Majd leírja: azért tartották fontosnak a szak elindítását, mert itthon nem volt olyan egyetem és önálló képzés, ahol a magyar nőket és férfiakat is jelentősen érintő kérdésekről magyarul, az ország posztszocialista és közép-kelet-európai sajátosságait figyelembe véve tanulhatnak érdeklődő diákok. (Illusztráció: MTVA bizományosi / Faludi Imre)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik