Tudomány

Rákban hal meg idén 10 millió ember

A javuló megelőzés és a korai diagnosztizálás ellenére világszerte tovább emelkedik a rákos megbetegedésben elhunytak száma – áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentésében.

A világszervezethez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) jelentésében 2018-ra 18,1 millió új rákos esetet vetített előre, becslései szerint a daganatos betegek közül 9,6 millió ember hal meg. Minden 8. férfi és 11. nő halálát rák okozza idén.

Minden 5. férfi és 6. nő

Az elhalálozások száma a népesség növekedésével és elöregedésével együtt növekszik, és ebben az is szerepet játszik, hogy a fejlődő országok lakói felveszik azt az egészségtelen, magas kockázatú életstílust – kevés testmozgás, elhízás -, amelyet általában a gazdagabb országokhoz kötnek.

Az IARC viszont azt is kiemelte, hogy a megelőzésre irányuló fokozottabb figyelemnek köszönhetően bizonyos rákfajták kockázata csökkent néhány lakossági csoportban. A testedzés, a dohányzás elhagyása, az egészséges táplálkozás mind a kockázatcsökkentő tényezők között szerepelnek.

Élete során minden ötödik férfi és minden hatodik nő rákos lesz, a rákbetegséget legalább öt évvel túlélők száma világszerte 43,8 millió – idézi az MTI.

A tüdőrák a leggyilkosabb

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a rák a 21. században a vezető halálokká válik. Az összes új rákos páciens csaknem fele Ázsiában él, és 2018-ban a rák miatti halálesetek több mint fele is ott következik be. Európában diagnosztizálják az összes új rákos beteg 23,4 százalékát, és a kontinensen következik be a globális rákos halálesetek 20,3 százaléka, holott a világ népességének mindössze 9 százaléka él ott.

A daganatos betegségek között továbbra is a leggyilkosabb a tüdőrák, amely 1,8 millió halálesethez vezet. A nőknél a mellrák okozza a rákos halálozások 15 százalékát, a tüdőrák a 13,8 százalékát, a vastagbélrák pedig a 9,5 százalékát.

Illusztráció: GARRY LOTULUNG / NURPHOTO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik