Tudomány

Eláruljuk a kő-papír-olló titkát

A látszólag bugyuta játéknak megvan a maga pszichológiája, taktika és rátermettség éppúgy kell a sikerhez, mint szerencse. Főleg, ha valaki Magyarország legjobbjait akarja megverni.

Ha gyorsan kell eldönteni, ki rendelje a kocsmában a következő kört, szaladjon le a boltba tojásért, vagy mossa fel a kutya hányását a padlóról, hamar szembe kerül egymással két ököl: kő-papí-ol-ló! A győztes elégedetten hátra dől, a vesztes végzi kötelességét.

Idáig teljesen rendben is van, de amikor arról érkezik hír, hogy teltházas kő-papír-olló magyar bajnokságot rendeznek Budapesten, akkor az ember néz egy nagyobbat.

A szerencse kevés

Márpedig szeptember 7-én este a Kincsem Parkban már második alkalommal rendezik meg a rangos sporteseményt. A Food Truck Show keretein belül, ami megszabja az időkeretet, így a versenyzők számát is: összesen 256 fő nevezhetett, hamar teltház lett. Eddig a hír, de épp innentől válik érdekessé: hogy néz ki egy ilyen verseny, van-e ennek a faék egyszerűségűnek gondolt játéknak pszichológiája?

Elsőre úgy tűnik, de kő-papír-ollóban a győzelem nem csupán a vakszerencsén múlik, bár nyilván ez adja a nagyobb részt. Ki kell ismerni az ellenfelet, figyelni rezdüléseit, kitalálni a stratégiáját és aszerint reagálni

– mondja a 24.hu-nak Potocki Ferenc, a Gibbon Games alapítója, a kő-papír-olló magyar bajnokság ötletgazdája és főszervezője.

Párhuzamot vonni több mint erőltetett lenne, de a jobb megértés kedvéért gondoljunk a pókerre. A lapok járása teljesen véletlenszerű, a játékosok nem látják mi van a másik kezében, mégis egyesek szinte verhetetlenek. Ez a játék pszichológiája, ami az ellenfél lekövetésén alapszik.

Általában kővel kezdünk

Kő-papír-ollóban is vannak trükkök, az emberek többsége például kővel kezd. Nem tudjuk, milyen indíttatásból, de így van, a második leggyakoribb pedig az olló. Namost. Versenyhelyzetben, idegenen is rögtön látszik a hozzáállása, hogyan lép a pástra: komolyan veszi, koncentrál, vagy lazán besétál, hogy csapassuk!

Utóbbi statisztikailag nagyobb eséllyel fog követ mutatni, míg előbbivel szemben már az első körben is rögtön mehet fejben a matek.

Itt 6:40-től látszik, miképp kezd az „utca embere”:

Az igazi nehézséget az jelenti, hogy az ellenfél felmérésére pár másodperc áll rendelkezésre, főleg a verseny első szakaszában. Nem véletlen a 256 fős mezőny, az első körben négy csoportra osztják a versenyzőket, mindegyikben 32 pár mérkőzik meg egymással.

Gyorsak a menetek, ahogy a két játékost szólítják, már megy is a harc, a továbbjutáshoz két győzelem kell, a vesztes kiesik. Itt még nagyon sok múlik a szerencsén, a versenyzők nem ismerhetik ki a másik taktikáját, jellemzően a kő-olló párost vonultatják fel

– avat be a részletekbe a főszervező.

Kőre papírt

Tipikus még, hogy döntetlen esetén újabb döntetlen jön, mert mindenki az előzőt ütő tárgyat mutatja. Ha például első körben két kő ütközött, a másodikban jó eséllyel jön két papír – ez is a játék pszichológiájához tartozik.

Az erdeményt „megjegyzik”, a meneteket itt még csak egy spori koordinálja. Ő a játékvezető, feladata a négyritmusú beszámolás: kő-papír-ol-ló! A lóra kinyílnak az öklök, megvan az eredmény. Csalásnak az számít, ha valaki később mutat, hisz’ ezzel egyértelműen lereagálja a másikat.

Előjön a tehetség

A csoportkörök addig tartanak, míg mindenhol már csak nyolc ember marad talpon és összeáll a legjobb 32. A 16-tól vigaszágas a küzdelem, két meccset kell bukni, hogy kiessen valaki. Itt már megmutatkozhat a tehetség, teret nyer a stratégia.

Valahogy úgy lehet ezt megfogalmazni, hogy ha az illető nemcsak random módon mutatja a magáét, hanem van némi affinitása az ellenfél megfejtéséhez, akkor ezt a több győzelemig tartó küzdelem során már tudja kamatoztatni.

Emeljük ki, hogy tényleg nagyon ott kell lenni fejben: két menet között másodpercek alatt kell kiagyalni a nyerő taktikát.

Ha tehetségnek nevezzük, akkor ez később még inkább teret nyer, a harmadik helyért hét, az elsőért kilenc alkalommal kell győztesként végezni a ringben.

A magyar győztes nyereménye egy londoni út, ahol Európa legjobbjaival mérheti össze tudását. Kontinensünk bajnokának azonban meg kell elégednie ezzel a címmel, mert világbajnokság jelenleg nincs. Korábban volt, egy amerikai csapat szervezte, de idén elmarad – feltehetően financiális okból, ám döntésük hátterét nem tették közhírré.

Ígéretük szerint azonban ami késik nem múlik, és jövőre vagy az után szívesen látják a kő-papír-olló nagyágyúit az Egyesült Államokban, ahol a végére tényleg csak egy maradhat.

Illusztráció: CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Ajánlott videó

Olvasói sztorik