Tudomány

Ezért ne szégyellje, ha már korán karácsonyfát állít

Egyre többen vannak azok, akik az ajándékok utáni rohangálás és az idegesítő ünnepi reklámok miatt nem szeretik a karácsonyt. Pedig az adatok azt mutatják, hogy azok, akik szeretik és várják az ünnepet, átlagosan boldogabbak.

Steve McKeown pszichológus a közelmúltban arról beszélt, hogy azok a személyek, akik korábban elkezdik díszíteni a karácsonyfájukat, gyakran boldogabbak. A szakértő szerint napjaink stresszel és szorongással teli világában az emberek szeretnek boldog dolgokhoz kapcsolódni. A karácsony is épp ilyen lehet.

McKeown úgy véli, a karácsony nosztalgiát és izgalmat vált ki. Sokan emiatt hajlamosak arra, hogy már nagyon korán feldíszítsék a karácsonyfájukat.

Amy Morin pszichoterapeuta szerint az ünnepek alatt sokakban feltörhetnek a régi, pozitív emlékek akár a gyermekkorral, akár egy elvesztett családtaggal kapcsolatban. Ez segíthet az embernek alaposabban megérteni a saját identitását.

Fotó: Thinkstock

Hasonló megállapításokra jutottak a kutatók egy nemrég megjelent tanulmányban – írja a Do You Remember. A Carol M.Werner, a Utahi Egyetem munkatársa által vezetett csapat adatai alapján azok, akik korábban teszik ki a karácsonyi dekorációkat, nyitottabbak a családtagokkal, barátokkal és szomszédokkal való érintkezésre.

Sőt, a vizsgálat arra is rámutatott, hogy azok, akik kifejezetten gyűlölik az ünnepet, jóval nagyobb arányban boldogtalanok.

Éppen ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy ha valaki rajong a karácsonyért, ne tartsa vissza az érzéseit – még akkor se, ha a környezetében sok a Grincs.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik