Tudomány

A szex már betegséget is jelezhet

A WHO hivatalosan is mentális betegségnek nyilvánította a szexfüggőséget.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb, a mentális rendellenességeket tartalmazó listájára felkerült a kényszeres szexuális viselkedés. Az ugyan még kérdéses, pontosabban a szakemberek sem jutottak egyezségre arról, hogy a szexfüggőség olyan jellegű kóros szenvedély-e, mint a kábítószer- vagy a szerencsejáték-függőség.

A maszturbálás is

Szakértők szerint viszont már csak azért is nagy előrelépésről beszélhetünk, mert ezzel megfelelő irányt kaphat e sokszor félreértett probléma megítélése és kezelése.

Nézzük, miről is van szó. A szexfüggőségbe a maszturbálás is beleértendő, olyan csillapíthatatlan nemi vágyat jelent, ami az illetőt kontrollálatlan reakciókra sarkallja, életvitelét áthatja. A nemek közt feltehetően hasonló arányban fordul elő, és például a hűtlenség okozója is lehet, mert a szexfüggő hiába él kapcsolatban, mindig mást kíván.

Ha kényszeres

Mivel nincs még önálló kórképe, ezért kritériumait sem lehet pontosan meghatározni, vagyis nem mondhatunk egy számot, hogy hány aktustól beszélhetünk függőségről.

A szakemberek is pácienseikkel való beszélgetés során ismerik fel a problémát, hogy a beteget szexuális aktusoknál a kényszer vezérli – olvashatjuk a HáziPatika.com-on. Ha nincs meg a napi vagy heti elvárt aktusszám, az illető feszültté válik, akárcsak a kábítószerfüggő, ha nem jut hozzá adagjához.

Illusztráció: FRÉDÉRIC CIROU / ALTOPRESS / PHOTOALTO

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik