Tudomány

Kihalt ragadozók születhetnek újjá Szibériában

Szakértők egy csoportja úgy gondolja, képesek lennének feltámasztani évezredek óta kipusztult fajokat. Ehhez pedig egy új kutatóintézetre lenne szükségük.

Az új intézmény terveiről szeptemberben fognak részletesen beszámolni a negyedik Keleti Gazdasági Fórumon – írja az IFLScience. A különleges létesítményt 5,9 millió dollárból (mintegy 16 milliárd forintból) akarják létrehozni a szibériai Jakutszkban. A cél az, hogy az intézet gyorsan világszínvonalú paleo-genetikai tudományos központtá váljon.

Az Északkeleti Szövetségi Egyetem munkatársai az elmúlt időkben a dél-koreai SOOAM Biotechnológiai Kutatási Alapítvánnyal közösen folytattak vizsgálatokat. Az új laboratóriumban a nemzetközi csapat kihalt állatok, például  a barlangi oroszlánok genetikáját fogja elemezni, igaz, békésebb fajokat, így a a gyapjas mamutot és a gyapjas orrszarvút is vizsgálják majd.

Bár még hosszú évek kutatómunkája vár a szakértőkre, a csapat bízik benne,

hogy idővel feltámaszthatják ezeket a mára eltűnt állatokat.

Szibériában a fagy ideális környezetet teremt a lágy szövetek konzerválódásának. A pleisztocén és holocén kori kihalt emlősöktől származó lágyszövetminták 80 százaléka ebből a régióból származik. A közelmúltban például egy őskori csikó maradványai kerültek elő a térségben.

Őskori csikó múmiájára bukkantak
A lelet kivételes állapotban konzerválódott.

Bár Szibéria bővelkedik az értékes leletekben, a kipusztult fajok feltámasztása egyáltalán nem könnyű. A DNS például jelentősen roncsolódik az évezredek során. Éppen ezért a kutatóknak sokszor a kihalt állatok ma is élő rokonainak genetikájára kell hagyatkozniuk.

A történelem során egyébként sikerült már visszahozni egy kipusztult fajt, az 1997-ben kihalt Pyrenean ibexet. 2003-ban szakértők egy csoportja klónozással létrehozott egy gidát, a példány azonban néhány perc után elpusztult. A Pyrenean ibex így egyszerre lett az egyetlen állatfaj, amelyet kihalás után sikerült feltámasztani, és amely kétszer is kipusztult.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Közkincs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik