Tudomány

Korábban ismeretlen főemlősöket azonosítottak

Az Austini Texasi Egyetem munkatársai három, korábban ismeretlen ősi főemlősfajt fedeztek fel. Az állatok a mai San Diego megye területén éltek, amikor a térségben még egy trópusi erdő helyezkedett el.

Az 1930-as évek óta rengeteg ősi főemlős maradványa került elő a San Diego megyében fekvő Friars-formációnál. Stephen Walsh, a San Diegó-i Természettudományi Múzeum egykori munkatársa ezen leletekből hatalmas gyűjteményt hozott létre, a szakértő azonban 2007-ben meghalt, mielőtt még leírhatta volna a kövületeket.

Amy Atwater, az Austini Texasi Egyetem hallgatója és Chris Kirk, az intézet antropológusa a közelmúltban a fosszíliákat elemezve három új főemlősfajt azonosított – számol be a Phys.org. Az állatok, az Ekwiiyemakius walshi, a Gunnelltarsius randalli és a Brontomomys cerutti mintegy 42-46 millió éve éltek.

Ezen főemlősök hozzáadása hozzájárul a középső eocén kori főemlősök sokféleségének megismeréséhez

– nyilatkozta Atwater. A szakértő hozzátette, a Sziklás-hegység medencéiben korábban folyó kutatások azt sugallták, hogy a korszakban csökkent a főemlősfajok száma. Az új adatok azonban mást mutatnak.

A kutatók a Friars-formációnál feltárt fogakat elemezve írták le az új fajokat. A szakértők úgy gondolják, hogy az élőlények a kihalt Omomyinae alcsaládhoz tartoztak. Kirk szerint a fogak vizsgálata segíthet megérteni az érintett állatok evolúciós történetét, étrendjét és testméretét.

A három faj közül az Ekwiiyemakius walshi volt a legkisebb, nagyjából 113-125 grammos lehetett. A Gunnelltarsius randalli tömege ezzel szemben 275-303 gramm körül mozgott, míg a Brontomomys cerutti 719-796 grammos volt.

Kiemelt fotó: Randwulph

Ajánlott videó

Olvasói sztorik