Tudomány

Már kamaszkorban pusztít a dohányzás és az ivászat

Már 17 éves korra látható károsodást okoz az artériáknak a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

A University College of London kutatói 1266 kamaszról 2004 és 2008 között gyűjtött adatokat tanulmányoztak. A kutatásba bevontak részletesen elmondták dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikat 13, 15 és 17 éves korban, majd megvizsgálták artériáikat.

Visszafordítható

Kimutatták, hogy már kamaszkorban elkezdődik az artériák merevedése, amely a későbbi szív- és érrendszeri problémák, mint a stroke és a szívroham növekvő kockázatát vetíti előre.

Kiderült az is, ha a kamaszok felhagynak a dohányzással és az ivászattal, az artériák ruganyossága visszatér a normál állapotba –  idézi az MTI. Az artériák merevedése gyakrabban fordult elő azoknál, akik napi száznál több cigarettát szívtak, és rohamivók voltak, mint azoknál, akik napi 20-nál kevesebb cigit szívtak és két egységnél kevesebb szeszesitalt fogyasztottak. Az alkoholfogyasztók többsége inkább sört ivott.

Sok múlik a szülőkön

Már nagyon fiatal korban megtörténik az erek sérülése dohányzás és ivászat miatt, a kettő együttesen még nagyobb károkat okoz. Kutatások ugyan kimutatták, hogy a kamaszok kevesebbet dohányoznak az utóbbi években, de a mi tanulmányunk szerint minden ötödik tinédzser dohányzik 17 éves korára. Azokban a családokban, ahol a szülő dohányos, a kamaszok is nagyobb valószínűséggel szoknak rá a cigarettára

– mondta Marietta Charakida, a UCL kardiológiai intézetének kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Metin Avkarin professzor bátorító jelnek nevezte a tanulmány azon megállapítását, hogy a károsodás visszafordítható. Úgy fogalmazott, soha nem késő változtatni, ami végső soron az élet megmentését jelenti. A dohányzásról való lemondás a legjobb dolog, amit a szív védelmében megtehetsz. Ha alkoholt fogyasztasz, ne lépd túl az ajánlott mennyiséget.

Illusztráció: PASCAL PAVANI / AFP

Ajánlott videó