Tudomány

Halálos vírustörzs mintáit tartja vissza Kína

A hatalmas influenzajárványok elleni felkészülés miatt fontos, hogy a kutatók felmérjék az ismert vírustörzsek tulajdonságait. A munkát azonban megnehezítheti, ha a szakértők nem osztják meg egymás között a begyűjtött mintákat.

Éppen ezért problémás, hogy a kínai kormány visszatartja a rendkívül veszélyes H7N9 mintáit az Egyesült Államok szakértői elől – írja a Live Science. Bár a hivatalok és a kutatóintézetek egy éve folyamatosan kérik a kínai illetékeseket, hogy küldjenek meg mintákat, egyelőre nem teljesítik a kéréseket.

A H7N4-et idén azonosították először igazoltan emberben, ezért kiemelten fontos lenne, hogy kifejlesszék a védőoltást a vírustörzs ellen.

Michael Callahan, a Harvard Egyetem munkatársa szerint az idegen patogénekhez való hozzáférés megtagadása veszélyezteti az Egyesült Államok védekezőképességét az olyan kórokozókkal szemben, melyek képesek néhány nap alatt globálisan elterjedni.

A H7N9 2013-ban tűnt fel Kínában. A törzs eleinte csak állatokat fertőzött meg, később azonban emberekben is megjelent. A WHO szerint a betegség igen súlyos tüneteket produkál,

a halálozási arány pedig megközelíti a 40 százalékot.

Az ugyanakkor némiképp megnyugtató, hogy a betegség eddig viszonylag nehezen terjed emberek között, a fertőzések többsége pedig baromfikkal való érintkezéshez köthető.

A becslések alapján 2016-2017 között igen sok, közel 800 embert betegített meg a H7N9. Az Amerikai Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) és egyéb amerikai szervezetek éppen ezért tartják sürgetőnek, hogy maguk is tanulmányozzák a vírustörzset.

Tekintve, hogy ez az influenzavírus potenciális veszélyt jelent az emberiségre, nem megosztani azt azonnal a WHO laboratóriumaival, például a CDC-vel, botrányos

– nyilatkozta Andrew C. Weber, a korábbi nukleáris, kémiai és biológiai védekezésért felelős államtitkár. A szakértő hozzátette, sokan meghalhatnak, ha Kína nem adja át a mintákat.

Bár a vírus első megjelenésekor a kínai illetékesek minden szükséges információt megosztottak, az évek során jelentősen romlott a kommunikáció. A szakértők immár a regisztrált betegekkel kapcsolatos adatokat sem hajlandóak átadni.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik