Tudomány
Virus and germs, bacteria, cell infected organism. Influenza Virus H1N1, Swine Flu on abstract background. Blue viruses glowing in attractive colour. 3D rendering

Halálos vírustörzs mintáit tartja vissza Kína

24.hu
24.hu

2018. 08. 29. 07:30

A hatalmas influenzajárványok elleni felkészülés miatt fontos, hogy a kutatók felmérjék az ismert vírustörzsek tulajdonságait. A munkát azonban megnehezítheti, ha a szakértők nem osztják meg egymás között a begyűjtött mintákat.
Korábban a témában:

Éppen ezért problémás, hogy a kínai kormány visszatartja a rendkívül veszélyes H7N9 mintáit az Egyesült Államok szakértői elől – írja a Live Science. Bár a hivatalok és a kutatóintézetek egy éve folyamatosan kérik a kínai illetékeseket, hogy küldjenek meg mintákat, egyelőre nem teljesítik a kéréseket.

A H7N4-et idén azonosították először igazoltan emberben, ezért kiemelten fontos lenne, hogy kifejlesszék a védőoltást a vírustörzs ellen.

Michael Callahan, a Harvard Egyetem munkatársa szerint az idegen patogénekhez való hozzáférés megtagadása veszélyezteti az Egyesült Államok védekezőképességét az olyan kórokozókkal szemben, melyek képesek néhány nap alatt globálisan elterjedni.

A H7N9 2013-ban tűnt fel Kínában. A törzs eleinte csak állatokat fertőzött meg, később azonban emberekben is megjelent. A WHO szerint a betegség igen súlyos tüneteket produkál,

a halálozási arány pedig megközelíti a 40 százalékot.

Az ugyanakkor némiképp megnyugtató, hogy a betegség eddig viszonylag nehezen terjed emberek között, a fertőzések többsége pedig baromfikkal való érintkezéshez köthető.

A becslések alapján 2016-2017 között igen sok, közel 800 embert betegített meg a H7N9. Az Amerikai Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) és egyéb amerikai szervezetek éppen ezért tartják sürgetőnek, hogy maguk is tanulmányozzák a vírustörzset.

Tekintve, hogy ez az influenzavírus potenciális veszélyt jelent az emberiségre, nem megosztani azt azonnal a WHO laboratóriumaival, például a CDC-vel, botrányos

– nyilatkozta Andrew C. Weber, a korábbi nukleáris, kémiai és biológiai védekezésért felelős államtitkár. A szakértő hozzátette, sokan meghalhatnak, ha Kína nem adja át a mintákat.

Bár a vírus első megjelenésekor a kínai illetékesek minden szükséges információt megosztottak, az évek során jelentősen romlott a kommunikáció. A szakértők immár a regisztrált betegekkel kapcsolatos adatokat sem hajlandóak átadni.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.