Kultúra

Fotósorozat: Szibéria, a hideg és az illegális mamutagyar-vadászat hazája

Fotósorozat: Szibéria, a hideg és az illegális mamutagyar-vadászat hazája

Ez a gazdagság felé vezető legkönnyebb, de egyben legveszélyesebb út is.

Oroszország nem csak a világ legnagyobb területű, de a legnagyobb társadalmi különbségeket felvonultató állama is, hiszen a minden egyes napon az életben maradásért küzdő szibériaiak életszínvonala össze sem hasonlítható a kellemesebb éghajlatú Vlagyivosztok, Szentpétervár, vagy épp Moszkva lakóiéval. A hideg tájakon élők így minden lehetőséget megragadnak ahhoz, hogy pénzhez jussanak – sokan pedig a törvénytelen utakat választják.

Ezek közül a legszokatlanabb egyértelműen a rég kihalt gyapjas mamut agyarai után kutatóké. Az akár 130 ezer éves, óriási fogak az egész évben fagyott talajnak köszönhetően tökéletes állapotban maradtak fenn, így az otthonukat és családjukat sokszor a teljes nyárra hátrahagyó, pénztartalékok híján banki kölcsönöknek köszönhetően (!) útra kelő férfiak elképesztően zord körülmények közt, a hideggel, a nap 22-23 órájában rajzó szúnyogokkal, valamint a törvénytől való rettegéssel (nem csak pénzbírságot, hanem jókora börtönbüntetést is kaphatnak) küzdve, vodkagőzös hangulatban találhatnak rá a lassan a feketepiacon egy szempillantás alatt gazdára találó leletekre.

Egyetlen darab agyar akár tízmillió forintot is érhet, ez pedig óriási csábítást jelent a sokszor alig 120-140 ezer forintnyi rubelből tengődőknek.

A legfőbb felvásárlók természetesen gazdag kínaiak, akik magángyűjteményük legféltettebb kincseként őrzik azt, vagy szobrok alapanyagaként hasznosítják újra.

A legközelebbi faluból motorcsónak alatt elérhető területen a férfiak a legközelebbi folyóból tűzoltószivattyúval (vagy egy hómobilból kipiszkált, kissé átalakított motorral) kipumpált víz erős sugarával sokszor barlangok egész sorát hozzák létre, vagy nagyobb dombokat szednek darabokra, remélve, hogy minél hamarabb állati maradványokra bukkannak, hiszen az jelezheti akár egy mamut közeli maradványait is.

Az esetek jó részében gyapjas rinocéroszok agyarai, illetve koponyái bukkannak elő – az agyarak Vietnamba vándorolnak, ahol sok más állat csontjához hasonlóan ezt is porrá őrlik, és gyógyszerként hasznosítják újra, hiszen az állítólag gyógyítja a rákot.

Egy 2,4 kilogrammos példányért az egyik férfi 3,9 millió forintnyi rubelt kapott, de amint a csont átlépi a vietnami határt, máris többet ér, mint egy azonos súlyú aranyrúd.

Amos Chapple teljes fotósorozata és riportja a Radio Free Europe oldalán látható és olvasható.

Olvasói sztorik