Tudomány

Videó készült az elzárt amazonasi törzsről

A drónfelvételen egy korábban ismeretlen amazonasi törzs tagjai láthatóak. A népcsoport elzártan él Brazília őserdejének mélyén.

A felvétel Észak-Brazíliában készült – számol be a Daily Mail. A helyi bennszülöttekkel foglalkozó hatóság, a FUNAI szerint a videón látható személyek egy olyan törzshöz tartoznak, amely még sosem lépett kapcsolatba a külvilággal.

A szervezet 2017-ben indított el egy expedíciót, hogy felkutassa az esőerdőben élő elszigetelt csoportokat. A vizsgálatra azért volt szükség, mert arról érkeztek jelentések, hogy a régióban orvvadászok fenyegetik a bennszülötteket.

A három héten át tartó expedíció során készített videót csak a közelmúltban tették közzé. A drónfelvételen látható emberek íjakkal és nyilakkal felfegyverkezve vágnak át egy tisztáson. A képsoron egy hosszúkás építmény, egy úgynevezett maloca, illetve egy feltételezhetően maniókákkal teli ültetvény is kivehető.

Bruno Pereira, a FUNAI munkatársa azt mondta, a vizsgálat során öt drónrepülést hajtottak végre. Szerencsére a bennszülöttek egyszer sem vették észre a szerkezetet. A szakértő hozzátette, a videó megosztásával a helyi törzsek védelmének fontosságára akarják felhívni a figyelmet.

Mivel a népcsoport eddig nem érintkezett másokkal, a törzs neve ismeretlen.

A szakértők a kutatás során számos olyan tárgyat találtak, melyek arra utalnak, hogy további csoportok élnek a térségben. Brazília Amazonas nevű államában jelenleg hat törzsről tudnak a kutatók, de úgy vélik, hogy további 16 rejtőzhet még az erdő mélyén.

A FUNAI munkatársai egyébként illegális vadászatra utaló jeleket is felfedeztek. Előkerültek többek közt olyan csapdák, melyeket élőállatok befogására használnak. Egy-egy csapdában elejtett élőlényeket is találtak, melyeket aztán szabadon engedtek.

Pereira szerint a FUNAI nem fog érintkezésbe lépni a most felfedezett törzzsel.

Tiszteletben tartjuk az elzártságukat. Elszigeteltségük addig megmarad, amíg nem döntenek másként, vagy amíg valamilyen extrém körülmény nem követeli meg az államtól a kapcsolatfelvételt

– nyilatkozta a szakértő.

Amazónia brazíliai részén a becslések alapján 113 elzárt törzs élhet, melyek közül eddig 27-et azonosítottak.

A közelmúltban a FUNAI segített megtalálni egy bennszülött csoport utolsó túlélőjét. A férfi társait 22 évvel ezelőtt mészárolták le, ő azóta él egyedül a dzsungelben.

A helyi törzsek számára gyakran végzetes a külvilággal való érintkezés. Tavaly például illegális aranybányászok végeztek tíz bennszülöttel.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik