Tudomány

Két év alatt közel 400 új fajt fedeztek fel Amazóniában

Elsőre meglepő lehet, de még napjainkban is számtalan új faj vár a felfedezésre. Az Amazonas-medence brazíliai részén dolgozó szakértők például az elmúlt két év során 381, korábban ismeretlen élőlényt azonosítottak - többek közt egy folyami delfint és egy parányi majmot.

Az elképesztő adatról a Természetvédelmi Világalap (WWF) számolt be, a Mamirauá Fenntartható Fejlődés Intézetével közösen. A szakértők szerint az évszázadban 2015-2016-ban volt a leggyorsabb az új fajok azonosításának mértéke.

A vizsgált periódusban a kutatók 216 növényt, 93 halat, 32 kétéltűt, 20 emlőst, 19 hüllőt és egy madarat fedeztek fel Amazóniában.

Az érintett 24 hónap alatt átlagosan 1,9 naponként találtak egy-egy új fajt.

A legizgalmasabb felfedezések közé egy folyami delfin, az Inia araguaiaensis; egy új kabócamajom, a Plecturocebus miltoni; egy méhsejt mintázatú rája, a Potamotrygon limai; illetve egy Barack Obamáról elnevezett madár, a Nystalus obamai tartoznak.

A biodiverzitást meg kell ismerni és meg kell védeni

– mondta Ricardo Mello, a WWF Brazília Amazónia Programjának koordinátora. A szakértő hozzátette, a tanulmányok azt bizonyítják, hogy az Amazonas-medencéhez hasonló térségek legnagyobb gazdasági lehetőségeinek egyike a biodiverzitásban rejlik. A fajok sokszínűsége többek közt az új gyógymódok kidolgozásában is segíthet.

Az élőlényeket azonban nem elég felfedezni, meg is kell óvni őket. Brazília a közelmúltban óriási eredményt ért el a természetvédelemben: az országban az őserdő egy hatalmas területét, illetve egy nemrég felfedezett korallzátonyt is sikerült megóvni az ipari beruházásoktól.

(IFLScience)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik