Tudomány

Szuper cuki hangyászfajokat fedeztek fel Amazóniában

24.hu
24.hu

2018. 02. 27. 12:21

A szakértők sokáig úgy vélték, hogy a törpehangyászok (Cyclopes didactylus) egyetlen fajt alkotnak. Az elmúlt egy évtized során gyűjtött adatok viszont azt mutatják, hogy a csoport legalább hét fajból áll.
Korábban a témában:

A rendszertani szakértőkből, zoológusokból és genetikusokból álló csoport 17 expedíciót folytatott Brazília és Suriname területén – számol be az IFLScience. A kutatók a törpehangyászok méretét és morfológiai jellemzőit mérték fel.

Flávia Miranda, a vizsgálatban résztvevő szakember szerint apró méretük miatt kifejezetten nehéz azonosítani az élőlényeket az erdőben. A csupán 250 grammot nyomó állatok patakok és vízzel elárasztott területek közelében növő magas fákon élnek. A törpehangyászok ráadásul sosem másznak le a fákról, nem adnak ki hangokat, és többnyire éjszaka aktívak.

Két évet töltöttem el a terepen, mire először láttam egyet

– mondta Miranda.

A kutatók a helyszíni munka mellett több mint 20 természettudományi múzeum gyűjteményét is megvizsgálták. Az átfogó elemzés eredményeit a Zoological Journal of the Linnean Society folyóiratban mutatták be.

Kép: Flavia Miranda

A parányi élőlényt Carl Linnaeus (1707-1778) írta le először, az elmúlt 200 év során pedig hat különböző populációt azonosítottak. A szakértők eddig úgy hitték, hogy az érintett csoportok mind egyetlen fajhoz tartoznak.

Az új vizsgálatban a csapat 287 egyed genetikai mintáit, biológiáját, illetve morfológiai és ökológiai jellemzőit tanulmányozta. Az adatok alapján a Cyclopes nem 10,3 millió éve alakult ki, valószínűleg akkor, amikor megváltozott az Amazonas folyásiránya. Az elkövetkező időszak során aztán a földrajzi elkülönülés miatt új fajok fejlődtek ki a nemen belül.

Ennek ellenére az egyes törpehangyászfajok viszonylag kevéssé térnek el egymástól. Ennek oka az lehet, hogy a különböző populációk igen hasonló ökológiai körülmények között élnek.

(Kiemelt kép: Flavia Miranda)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.