Tudomány

Tuti, hogy egész életében rosszul tartotta a macskáját

Macskát tartani nem egyszerű - a lakásban és kézben sem, mert nagyon önfejű állatok, és nem igazán viselik jól, ha valaki meg akarja mondani nekik, mit szabad és mit nem. Az sem mindegy, hogyan vesszük kézbe őket, legalább is erősen ajánlott, hogy értsünk hozzá egy kicsit, ha nem akarjuk karmolásokkal végezni. Uri Burstyn állatorvos egy videóban segít azoknak, akik meg akarják tanulni, hogy vegyék fel a macskájukat.

Az állatorvos szerint nagyjából mindenki rosszul fogja meg a macskákat, ami számukra kényelmetlen, számunkra meg fájdalmas karmolásokkal végződhet. Az első jó tanácsa az, hogy ne érje a macskát váratlanul, hogy fel akarjuk venni, először szagoltassuk meg a kezünket vele, így

van esélye eldönteni, hogy szeretné-e a közeledésünket, vagy sem.

Ha gyorsan akarjuk felkapni a (remélhetőleg már) doromboló négylábút, akkor a “focilabda fogást” ajánlja: vegyük fel a macskát, és az egyik kezünkkel támasszuk meg a feneke alatt, a másikkal pedig tegyük a másik karunk alá. Elég furcsának tűnik, de az állatorvos szerint az állat így érzi magát a legnagyobb biztonságban.

Ha nem sietünk sehova a macskával, akkor elég, ha az egyik kezünkkel megtámasztjuk a fenekét, a másikkal pedig a mancsait, hogy ezek se lógjanak a levegőben.

A macskák kifejezetten szeretik, ha szorongatják őket, persze nem úgy, hogy kinyomjuk belőlük a szuszt, csak úgy, hogy erősen és biztosan tartjuk őket. Így lehet őket a legjobban megnyugtatni is, ha például gyógyszert akarunk adni nekik, vagy levágatnánk a karmaikat. Úgy tűnhet, hogy a macska ezt fenyegetésnek veszi, pedig egyáltalán nem: ha erősen lefogjuk, megnyugszik, és kevésbé akar majd kereket oldani az érintésünk elől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik