Tudomány

A macska is intenzíven kommunikál a gazdájával

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékének kutatói a macskák és gazdáik közötti kommunikációt vizsgálták.

A szakértők a 157 macskatulajdonos megkérdezése után megállapították, hogy minél magasabb értelmi képességet tulajdonítanak a gazdák az állatoknak, általában annál több kommunikációról számolnak be kettejük között. A tanulmány a Science Direct tudományos oldalon jelent meg – közölte az ELTE pénteken az MTI-vel.

A macskák az ebekhez hasonlóan a társállatnak számítanak, és nagyjából ugyanannyi háztartásban vannak jelen, mint a kutyák.

Az ember-macska kapcsolatról az etológia ugyanakkor viszonylag keveset tud.

A házimacskákról szóló kutatások eddig elsősorban a ragadozó viselkedéssel, illetve a különféle magatartásproblémákkal foglalkoztak. Az ELTE Etológia Tanszék kutatói, Pongrácz Péter egyetemi docens és Szapu Julianna Szulamit MSc hallgató viszont a közelmúltban a társállatként tartott macska és gazdája közötti viszonyról kérdezték az alanyokat.

A tudósok arra keresték a választ, hogy milyen állat a macska az emberrel való együttélés szempontjából, azaz hogy a macskatulajdonosok hogyan képesek megérteni háziállatuk viselkedését, szándékait és hangulatát, illetve hogy a macska képes-e ugyanerre.

Lényeges, hogy ebben a tanulmányban nem a kutyához viszonyítva elemeztük a macska viselkedését, és nem is arra voltunk kíváncsiak, milyen gondok merülnek fel a macskával kapcsolatban. Sokkal inkább arról kívántunk képet kapni, hogy a macska-ember kapcsolat mennyire sokrétű, milyen mértékben élik meg azt az emberek kétirányú interakciók folyamataként

– nyilatkozta Pongrácz Péter.

Kép: Pixabay

A vizsgálat alapján a macskatartók úgy vélik, kedvenceik jelentős értelmi és érzelmi képességekkel rendelkezhetnek, a macskák értik az emberi kommunikáció különféle formáit és maguk is többféle módon kommunikálhatnak az emberrel. A gazdák viszonyulása kedvenceikhez ugyanakkor nem egyforma: a nők többet feltételeznek empátia terén a macskáról, mint a férfiak. A magasabb végzettségű macskatulajdonosok szintén kommunikatívabbnak és empatikusabbnak tartják állataikat.

Az idősebb emberek gyakrabban számoltak be arról, hogy macskájuk érzelmileg igazodik hozzájuk. A gazda és macskája közötti interakciók sokrétűsége és a két fél közötti érzelmi közösség között összefüggést figyeltek meg.

A kutatás alapján az is megállapítható, hogy minél magasabb értelmi képességet tulajdonítanak a gazdák a macskáknak, általában annál több kommunikációról számolnak be kettejük között. 

Érdekes szokásként merült fel a macskahang-utánzás, különösen a fiatalabbak körében. A válaszok szerint ugyanakkor a macskák nyávogása kevésbé informatív az emberek számára.

A tanulmány rávilágított arra, hogy a társállatként tartott macskák minden szempontból teljes élményt nyújtanak gazdáiknak a kétirányú interakciók és társas megértés terén. A kérdőíves eredményekre támaszkodva a jövőben több kísérleti ötletet is meríthetnek a kutatók.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik