Tudomány

Borostyánba zárt kígyót találtak

A lelet 99 millió éves, a kis hüllő születése után nem sokkal elpusztulhatott.

Megkövült gyantában, vagyis borostyánban konzerválódott élőlények, illetve azok egyes maradványai Jurassic Park által váltak közismertté. A maga nemében minden lelet szenzációs, így a fiatal, tojásából valószínűleg éppen csak kikelt kígyó is, amelynek felfedezéséről a Science Advances folyóirat friss számában számoltak be a tudósok.

Először bukkantunk ennyire fiatal kígyó fosszíliájára

– idézi az MTI Michael Caldwellt, a kanadai Albertai Egyetem kutatóját.

A feje hiányzik

Az új fajnak a Xiaophis Myanmarensis nevet adták, ami mianmari alkonyati kígyót jelent. Egy másik borostyánkövület egy másik, sokkal nagyobb kígyó levedlett bőrét tartalmazza, de még nem tudni, ugyanazon fajhoz tartozik-e, mint a fiatal egyed.

A borostyánkő egyedülálló: ami hozzáért a gyantához, azt magába zárta, mintha az állat belefagyott volna a műanyagszerű masszába

–  mondta Caldwell.

A kis kígyó fosszíliája 97 csigolyát és a hozzájuk kapcsolódó bordacsontokat tartalmazza, a feje nincsmeg. A maradványokat szinkrotronnal, különösen nagy teljesítményű röntgensugárforrás segítségével elemezték, hogy a mai kígyókkal összehasonlítsák.

Erdőben élt

Az anatómiai jellemzők alapján úgy tűnik, a kígyók gerince nem sokat változott az elmúlt 100 millió évben, a tudósok szerint a faj évtízmilliókon át létezhetett, mielőtt kihalt.

A borostyánkő belsejében talált növény- és rovardarabkák azt bizonyítják, hogy az állat erdőben élt. Ez az első lelet, ami a kréta korszak kígyóinak erdei élőhelyét bizonyítja, mivel a korábban megtalált fosszíliák folyókhoz, tengerekhez kötődő kövekben maradtak fenn.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!