Tudomány

Pandaikrek születtek Nyíregyházán

24.hu
24.hu

2018. 08. 09. 14:50

A vörös macskamedve néven is ismert faj, igen ritkán szaporodik zárt tartási körülmények között, így a jelenleg 9 hetes ikerpár igazi szenzációnak számít!
Korábban a témában:

A kölykök szüleikkel közös kifutóban élnek, a két egészséges nőstény utód 610 gramm és 720 gramm testtömegű jelenleg, de ivarérett korukban 4-6 kilogrammosok lesznek majd.

A nyíregyházi pandatenyészpár 4 éve él együtt, Ting-ting Pozsonyból, míg Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett a Nyíregyházi Állatparkba az Európai Fajmegőrzési Program keretében. Ezek az állatok fogságban nagyon nehezen szaporodnak, így hatalmas öröm és szakmai siker az ikerpár születése.

A kölykök szürke bundával láttak napvilágot, és az első hetekben teljesen magatehetetlenek voltak, a szemük is csukva maradt. Ebben az időszakban az anyaállat szinte egész nap a kicsinyeivel volt, most már azonban csak a szoptatáskor keresi fel őket.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A vörös bundás kölykök rekord gyorsasággal növekednek, és szüleik miniatűr másaivá lettek. Egyre érdeklődőbbek a külvilág iránt is, így a szerencsésebb látogatók hamarosan megtekinthetik a ritka pandaikreket.

A vörös macskamedve (Ailurus fulgens) néven is ismert állatok a Himalája és Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuan nyugati felén és Jünnanban élnek 2000-4800 méteres magasságban. Bundájukat hosszú, durva fedőszőrök, ezek alatt pedig tömött aljszőrzet alkotja, mely melegen és szárazon tartja őket a hideg és nedves környezetben. Bozontos, hosszú farkukat fejpárnának vagy takarónak is használják.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A vörös macskamedve név az állatok medvére emlékeztető külsejére utal, és persze ugyanolyan jól másznak fára félig behúzható karmaik segítségével, illetve nyalogatják magukat tisztára, mint a macskák. Táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is.

A mellső végtagjukon hat ujjuk van. A hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel, így könnyedén le tudják szakítani vele a bambuszhajtásokat.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A nap bármely szakában aktívak lehetnek, de főleg alkonyatkor járnak táplálék után. Átlagosan csupán a nap 56 százalékát töltik ébren, ami feltehetően az alacsony energiatartalmú táplálékhoz való alkalmazkodás miatt alakult ki.

Jelenleg alig 10000 egyed él vadon, számuk az utolsó 50 évben körülbelül 40 százalékkal csökkent, elsősorban az élőhelyük elvesztése és az orvvadászat miatt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.