Tudomány

A Balatonban is találkozhatunk krokodillal?

Feltéve, de nem megengedve hogy a fogságban tartott hüllő kiszabadul, bizony egész jól feltalálná magát kisebb-nagyobb vizeinkben. De csak az első fagyokig.

Szlovákiában nem kis riadalmat okozott a Vág partján fotózott krokodil, amelyről a helyi rendőrség adott ki fotókat. Kiderült, műanyagból van, horgászok szórakoztak unalmukban mert nem kaptak a halak a történteket az NLC dolgozta fel, itt olvasható.

Lehetséges krokodilt tartani

Mi egy kicsit továbbgondoltuk: tényleg összefuthatnánk krokodillal a Balaton, a Duna vagy a Tisza partján? Elméletben nyilván nem zárhatjuk ki, a gyakorlatban viszont erősen nulla felé tendál ennek esélye.

Magyarországon a krokodilok minden faja veszélyes állatnak számít, tartási körülményeiket az illetékes hatóságok szigorúan ellenőrzik és engedélyhez kötik. Ezt nagyon nehéz megszerezni, de jogilag lehetséges, hogy magánember krokodilt tartson

– mondja a 24.hu-nak Varga Attila, a Nyíregyházi Állatpark kurátora, az Ócenárium vezetője.

A kisebb, 1-1,5 méteres aligátorok „otthoni” tartása megoldható, de a nagyobb állatok, mint például a több méteresre növő bordás krokodilé már rendkívül költséges. Nemcsak óriási méretük miatt, hanem mert az állatnak télen-nyáron trópusi klímát, 30 fokos vizet kell biztosítani.

Pár hónapig életben maradna

Ami az esetleges szökést illeti, a gyakorlatban szinte lehetetlen. Egyrészt az engedélyezés egyik alapfeltétele a biztonság. Másrészt ha a ki is jut tartási helyéről, nem az ajtót fogja keresni, mert az sem tudja, mi az. De tegyük fel, hogy „kerti tóban”, nem megfelelően, illegálisan tartott hüllő kijut a szabadba és esetleg talál is magának egy természetes víztestet.

Most a nyári időben életben tudna maradni, a feltételek ilyenkor a jellemzően trópusi, szubtrópusi hüllők számára elviselhetőek. Az első kisebb fagyok viszont vagy megölnék őket, vagy végzetes betegségeket okoznának

– megy bele az újságírói mi lenne, ha kérdés megválaszolásába a szakértő.

Az Egyesült Államok délkeleti részén honos mississippi aligátor elvisel gyenge fagyokat, ám a magyar téllel ő sem tudna megbirkózni.

Vigyék állatkertbe!

Bárhol, bármikor megtörténhet, hogy valaki ne adj’ Isten szabadon engedi megunt egzotikus állatát. Ez önmagában állatkínzás, bűncselekmény, ráadásul komoly károkat okozhat. Vonatkoztassunk most el a krokodiltól, nyilván mindenkire a frászt hozná még egy kis példány is a balatoni nádasban.

Magyarországon is nagy számban engednek természetes vizekbe Amerikában honos ékszerteknősöket. Bírják a körülményeket, elszaporodnak, miközben kiszorítják élőhelyükről az őshonos és védett mocsári teknőseinket. Az ilyen meggondolatlan lépés nagyon komoly károkat okozhat a természetben.

Varga Attila ezért itt is azt kéri, ha valaki nem akar tovább gondoskodni egzotikus állatáról – legyen szó bármilyen fajról – érdeklődjön állatkerteknél. Több hazai intézmény, a Nyíregyházi Állatpark is befogadja ezeket a megunt állatokat, biztosítja számukra a szakszerű és biztonságos tartási körülményeket.

Illusztráció: SERGIO PITAMITZ / ROBERT HARDING PREMIUM / ROBERTHARDING

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik