Tudomány

13 éve van szökésben egy állatkerti flamingó

24.hu
24.hu

2018. 06. 28. 16:48

13 évvel ezelőtt egy kansasi állatkertből szökött el az a flamingó, amelyet a közelmúltban Texasban azonosítottak. Úgy tűnik, hogy a madár tökéletesen elboldogul a természetben.
Korábban a témában:

A 492-es jelű rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus) egyik társával még 2005-ben szökött meg a Sedgwick Megyei Állatkertből – írja az IFLScience. A madarakat 2004-ben 38 fajtársukkal együtt Tanzániából szállították át Amerikába.

Szeged, 2018. június 10.
A Szegedi Vadaspark medveházának egyik elkülönítõ helyiségében a Sándorfalva közelében altató lövedékkel meglõtt, majd befogott medve 2018. június 10-én. Az állat május végén elõször Nógrád megyében bukkant fel, majd több száz kilométeres kóborlás után 2018. június 8-án a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be. A 2-3 évesre becsült, fokozottan védett fajhoz tartozó állat visszakerül a Bükki Nemzeti Parkba, de szabadon engedése elõtt jeladót kap, hogy egyszerûbb legyen nyomon követni a mozgását.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
A Magyar Medve minden észlelése egy videóban
Íme A Medve 300 kilométeres útja keresztül Magyarországon.

Az állatkertnél máig nem túl szívesen beszélnek a madárszökésről.

Alapvetően egy hiba volt. Nem szeretjük ezt a történetet

– nyilatkozta Scott Newland, az állatkert madárkurátora.

A szakértő szerint az élőlények már kifejlettek voltak, amikor megérkeztek Kansasba. Ha a madarak még fiókák lettek volna, szárnyaikat elmetszhették volna, hiszen a fiatal egyedeknél a szárnyakban lévő csontok még nem keményedtek meg. A kifejlett egyedeknél ugyanakkor a szárny metszése komoly fájdalmakkal jár.

Így a szakértők a madarak tollait nyírták meg, hogy ellehetetlenítsék a repülésüket. A vedlés miatt a műveletet minden évben meg kell ismételni.

2005 júniusában azonban az állatkert gondozói nem vették észre, hogy a 492-es és a 347-es jelű egyed tollai túlságosan megnőttek. Az élőlények kihasználták a lehetőséget, és megszöktek.

A páros néhány napig a környéken maradt, a szakértők pedig többször is megpróbálkoztak a befogásukkal, azonban az időjárás közbeszólt.

Július 4-re, épp a függetlenség napjára hatalmas vihar alakult ki, a madarak pedig nyom nélkül eltűntek.

A szakértők manapság úgy gondolják, hogy 347 már elpusztult, 492 viszont kifejezetten jól érzi magát. A példány hatalmas távolságot, nagyjából 1000 kilométert utazott, hogy elérje Texast, ahol múlt héten ismét megpillantották.

What's pink and white and likes to spend time in Texas? An escaped African flamingo from a Kansas zoo! Coastal…

Közzétette: Coastal Fisheries – Texas Parks and Wildlife – 2018. június 22., péntek

Az ismeretlen nemű madár utóbb egy karibi flamingó (Phoenicopterus ruber) képében új barátot szerzett magának. A másik madár szintén meg van jelölve, kódja HDNT.

Mivel a flamingók a természetben akár 40 évet is élhetnek, 492 pedig a becslés alapján 23 éves, még sokáig élvezheti a szabadságot Texasban.

(Kiemelt kép: Pixabay)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.