Tudomány

Női orvosnál nagyobb a nők túlélési esélye

24.hu
24.hu

2018. 08. 08. 10:49

A szívrohammal kórházba kerülő nőknek nagyobb esélye van a túlélésre, ha kezelőorvosuk nő - derül ki egy amerikai tanulmányból.
Korábban a témában:

A Harvard Egyetem kutatása több mint 500 ezer beteg adatain alapul, akiket szívinfarktussal (akut miokardiális infarktussal – AMI) vettek fel a kórházak sürgősségi osztályára Floridában 1991 és 2010 között. A vizsgálat megállapítása pedig: a beavatkozás sikerére hatással van, hogy a pácienst azonos vagy ellenkező nemű orvos kezeli. Pontosabban:

ha orvosnők kezeltek női betegeket, „annak jelentős és pozitív hatása volt” a túlélésre.

A szívinfarktussal a sürgősségi osztályra érkező és női kezelőorvoshoz kerülő női páciensek körében 5,4 százalékkal kisebb a halálozási arány az átlagnál – idézi a tanulmányt az MTI.

Több nő hal meg

Korábbi vizsgálatok arra világítottak rá, hogy a nők nagyobb eséllyel halnak meg szívrohamban, mint a férfiak. Néhány szakértő szerint ennek az lehet az oka, hogy a nőknél a tünetek mások lehetnek, mint a férfiaknál, vagy hajlamosabbak késleltetni a kezelést, sokkal inkább, mint a férfiak.

A Harvard Egyetem tanulmánya most új magyarázattal szolgál a szívrohamok halálozási arányában jelentkező nemi egyenlőtlenségekre. A legtöbb orvos férfi, a férfi orvosoknak pedig úgy tűnik, gondot okozhat a női betegek kezelése. A kutatók szerint minél több nőt kezelt egy orvos karrierje során, annál kisebb az esélye, hogy meghalnak a női betegei.

Több női orvos kellene

Ugyanakkor ez a 22-es csapdája, mivel az összefüggés azt feltételezi, hogy bizonyos számú nőnek meg kell halnia ahhoz, hogy az orvos tanulhasson a hibáiból. A halálos esetek számának csökkenése „a korábbi női betegek számlájára következik be” – áll a tanulmányban.

Mivel az orvosok többsége férfi, nem lehetséges a női páciensekhez minden esetben női orvos társítása. A megoldás egyszerű a kutatók szerint: több női orvosra van szükség a sürgősségi osztályokon. Tekintve a férfi orvosok munkahelyi tanulásának költségét, hatékonyabb lehet a női orvosok jelenlétének növelése – állapítják meg a szerzők.

Illusztráció: SCIENCE PHOTO LIBRARY / R3F

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Farkas Flórián tényleg „ment a lecsóba”

Kommentek

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.