Tudomány

Kiderült, mi a jó szex titka

Egy friss német kutatás nekiállt kideríteni, hogy mi a kielégítő szexuális élet titka - kiderült, hogy semmi köze nincs a dolognak a szenvedélyhez vagy a testi vonzalomhoz, sokkal inkább a személyiségen múlik, kiből lesz jó szerető.

A Ruhr Egyetem kutatói valószínűleg nem az egyetlenek a világon, akik szeretnék tudni, milyen a jó szex, de legalább nem is féltek megkérdezni: friss kutatásukban azt vizsgálták, hogy mitől függ, valaki elégedett-e a szexuális életével, vagy sem. Ehhez 964 német párt kérdeztek meg (98 százalékuk heteroszexuális, 2 százalékuk homoszexuális) olyan intim részletekről, mint például, hogy mitől és milyen gyakran izgulnak fel, mennyire gátlásosak az ágyban, vagy hogyan értékelik a saját szexuális teljesítményüket.

The Journal of Sex Research tudományos folyóiratban (igen, ilyen is van) megjelent tanulmány szerint azok az emberek a legelégedettebbek a szexuális életükkel, akik a Big Five személyiségmodell személyiségtípusai közül a Lelkiismeretességben erősek. Ezek az emberek általában nagyon rendezettek, szabálykövetők, szeretnek előre tervezni, és kifejezetten megbízhatóak. Nem éppen a legszexibb személyiségjegyekről beszélünk, de, úgy tűnik, ez kell ahhoz, hogy kielégítő legyen valakinek a nemi élete.

“Kutatások korábban már kimutatták, hogy a személyiségjegyek és a szexuális viselkedés összefügg egymással, de eddig nem tudtuk, hogy mely személyiségjegyek azok, amelyek számítanak” – mondta el Julia Velten pszichológus és pszichoterapeuta, a tanulmány egyik szerzője a Quartznak. A kutatók szerint nagy a valószínűsége, hogy az ilyen típusú emberek sokkal nyitottabbak a kommunikációra, megértőbbek, és jobban figyelnek a másik igényeinek kielégítésére is, ezért jobb szexuális partnerek.

A Big Five személyiségmodell

A Big Five (vagyis Nagy Ötös) a szociálpszichológia jelenleg legfontosabb személyiségmodellje, amely szerint a különböző személyiségjellemzők öt nagy faktorcsoportba sorolhatók: extraverzió, barátságosság, lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás, kultúra/intellektus. Az egész modell lényege az, hogy a személyiségjegyek egy csoportjából könnyen lehet következtetni bizonyos személyiségtípusokra: az extraverziónál például a magabiztosság és az önkifejezés mértékét nézzük, és eszerint a skálán húzhat valaki az egyik véglet felé (pozitív beállítottságú, társaságkedvelő, nyitott), vagy a másik véglet felé (csendes, visszahúzódó). A modellt elsőként az 1950-es években Warren Norman hozta be a köztudatba, amiért „Norman’s Big Five”-ként is szerepel sok helyen.

“Azok az emberek, akiknek alacsony az érzelmi intelligenciájuk, valószínűleg rosszabbul is kommunikálnak (kritikusabbak, elkerülik a konfrontációt), ez a partnerükből negatív érzelmeket vált ki, aminek következménye lehet a kommunikáció akadozása szexuális téren is, ez pedig kielégítetlen szexuális élethez vezethet” – írták a kutatók a tanulmányban.

A kutatás során az is kiderült, hogy a kapcsolat hossza és a szexuális elégedettség között egyenes arányosság fedezhető fel – tehát nem csökken a vágy a kapcsolat előrehaladtával, sokkal inkább összecsiszolódnak a párok, és javul az összhang az ágyban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik