Tudomány

A férfiakat is érinti a szex utáni szomorúság

A korábbi kutatások már igazolták, hogy sok nőnél melankólia jelentkezik az együttlétek után. Egy új tanulmány szerint ugyanakkor a férfiaknál is előfordul hasonló jelenség.

A szex után kialakuló szomorúságot, ingerlékenységet és szorongást posztkoitális diszfóriának (PCD) nevezik. A Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói egy nemzetközi vizsgálat során először mérték fel, hogy a jelenség megfigyelhető-e a férfiaknál is – írja az Independent.

Az elemzésben ausztrál, új-zélandi, brit, amerikai, orosz és német alanyok, összesen 1 208 férfi vett részt.

A vizsgálat 4 hete során az alanyok 41 százaléka tapasztalt PCD-t, 4 százalék ráadásul arról is beszámolt, hogy rendszeresen érzik a szex utáni melankóliát.

Robert Schweitzer, az új tanulmány társszerzője szerint eredményeik azt mutatják, hogy sok az összetett, feltáratlan tényező a férfiak szexuális élményeivel kapcsolatban. A kutató hozzátette, a közösülés utáni szexuális fázist eddig meglehetősen keveset vizsgálták.

Kép: Thinkstock

Sokan gondolják úgy, hogy a férfiak és a nők egyaránt pozitív érzelmeket éreznek az együttléteket követően. A korábbi elemzések azonban már kimutatták, hogy a nők hasonló arányban tapasztalnak rendszeresen PCD-t. Az új tanulmány pedig a férfiak esetében is felfedte a jelenséget.

Arra gondolunk, hogy az okok soktényezősek, ideértve mind a biológiai, mind a pszichológiai faktorokat”

– nyilatkozta Schweitzer. A szakértő szerint a nőkkel kapcsolatos kutatásokból kiindulva egyelőre csak következtetni lehet arra, hogy mi is okozza a PCD-t a férfiaknál.

Joel Maczkowiack, a tanulmány vezető szerzője kiemelte, a PCD nemcsak az azt tapasztalóra, hanem a partnerre is kedvezőtlen hatással lehet. Ez pedig hosszú távon árthat a párkapcsolatnak is.

Ez azonban nem feltétlenül a kapcsolat hibája. Denise Knowles szexuálpszichológus szerint a szex utáni levertség sokszor nem a rosszul működő párkapcsolat jele. A közösülés során felszabaduló hormonok szintjének csökkenése például könnyen kiválthat PCD-t.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik