Tudomány
Man kissing womans neck while  lying on her

A férfiakat is érinti a szex utáni szomorúság

24.hu
24.hu

2018. 07. 31. 09:51

A korábbi kutatások már igazolták, hogy sok nőnél melankólia jelentkezik az együttlétek után. Egy új tanulmány szerint ugyanakkor a férfiaknál is előfordul hasonló jelenség.
Korábban a témában:

A szex után kialakuló szomorúságot, ingerlékenységet és szorongást posztkoitális diszfóriának (PCD) nevezik. A Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói egy nemzetközi vizsgálat során először mérték fel, hogy a jelenség megfigyelhető-e a férfiaknál is – írja az Independent.

Az elemzésben ausztrál, új-zélandi, brit, amerikai, orosz és német alanyok, összesen 1 208 férfi vett részt.

A vizsgálat 4 hete során az alanyok 41 százaléka tapasztalt PCD-t, 4 százalék ráadásul arról is beszámolt, hogy rendszeresen érzik a szex utáni melankóliát.

Robert Schweitzer, az új tanulmány társszerzője szerint eredményeik azt mutatják, hogy sok az összetett, feltáratlan tényező a férfiak szexuális élményeivel kapcsolatban. A kutató hozzátette, a közösülés utáni szexuális fázist eddig meglehetősen keveset vizsgálták.

Kép: Thinkstock

Sokan gondolják úgy, hogy a férfiak és a nők egyaránt pozitív érzelmeket éreznek az együttléteket követően. A korábbi elemzések azonban már kimutatták, hogy a nők hasonló arányban tapasztalnak rendszeresen PCD-t. Az új tanulmány pedig a férfiak esetében is felfedte a jelenséget.

Arra gondolunk, hogy az okok soktényezősek, ideértve mind a biológiai, mind a pszichológiai faktorokat”

– nyilatkozta Schweitzer. A szakértő szerint a nőkkel kapcsolatos kutatásokból kiindulva egyelőre csak következtetni lehet arra, hogy mi is okozza a PCD-t a férfiaknál.

Joel Maczkowiack, a tanulmány vezető szerzője kiemelte, a PCD nemcsak az azt tapasztalóra, hanem a partnerre is kedvezőtlen hatással lehet. Ez pedig hosszú távon árthat a párkapcsolatnak is.

Ez azonban nem feltétlenül a kapcsolat hibája. Denise Knowles szexuálpszichológus szerint a szex utáni levertség sokszor nem a rosszul működő párkapcsolat jele. A közösülés során felszabaduló hormonok szintjének csökkenése például könnyen kiválthat PCD-t.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.