Tudomány

Még nem késő: ritka égi jelenséget láthat éjszaka

Július 31-én délelőtt a Mars olyan közel járt a Földhöz, mint 2003 óta sosem. Az éjszakai égbolton az elmúlt időszakban a vörös bolygó jóval látványosabbá vált, és az elkövetkező időszakban is érdemes lesz megcsodálni.

A vörös bolygó magyar idő szerint július 31-én 9:45-kor járt a legközelebb a Földhöz – írja a Space.com. Ekkor az égitest mintegy 57,6 millió kilométerre volt tőlünk, utoljára 2003 augusztusában járt ennél is közelebb – akkor 55,7 millió kilométer választotta el a Földtől.

Sajnálatos módon a kivételes eseményről lemaradtunk, hiszen a nappali fényben a Mars nem látható. Igaz, az éjszakai égbolton már az elmúlt napokban is kifejezetten látványos, vörös ponttá vált a bolygó, és az elkövetkező hetekben is érdemes lesz megfigyelni.

Az égitest csaknem egész éjszaka látható, és közelsége miatt a Jupiternél is fényesebbnek tűnik.

Fontos azonban kiemelni, hogy meglehetősen alacsonyan jár az égbolton, a távcsöves megfigyelésnek pedig nem kedvez, hogy az égitesten régóta hatalmas vihar tombol.

A Mars az éjszakai égbolton (kép: NASA)

A Mars 2003-as közelsége a mostaninál is különlegesebb volt, hiszen az azt megelőző 60 000 évben egyszer sem járt olyan közel az égitest. 15 éve a Mars-Föld távolság megközelítette a minimumot. A két égitest ugyanis 54,6 millió kilométernél közelebb nem feküdhet egymáshoz.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik