Tudomány

Itt a bizonyíték, hogy víz lehet a Marson

Új radarfelvételek igazolják: hatalmas tó feküdhet a vörös bolygó felszíne alatt.

Folyékony vízből álló víztömeget azonosíthattak a Mars déli jégsapkája alatt az Olasz Űrügynökség munkatársai – számol be a CNN. A víztömeget az Európai Űrügynökség Mars Express szondáján található Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding (MARSIS) nevű eszköz segítségével fedezték fel.

A berendezés 2012 és 2015 között mérte fel az Planum Australe régiót. A térségben fekszik a Mars déli pólusánál található jégsapka. A MARSIS radarjelek kibocsátásával, illetve a visszaverődésük alapján gyűjtött adatokat.

Az eredmények felfedték, hogy nagyjából 1,6 kilométerrel a felszín alatt valami különös dolog fekszik. A mintegy 20 kilométer hosszú terület jele sokban hasonlított arra, amit a grönlandi és antarktiszi jégtakaró alatt fekvő tavak mutatnak.

A kutatók ezért arra jutottak, hogy folyékony vízzel van dolguk.

A tudósok már korábban is gyanították, hogy van víz az égitesten – a sarki folyadék ötlete például már több mint 30 éve is felmerült. Stabil víztömegre utaló bizonyíték azonban még nem került elő.

Víz folyik a Marson - és akkor mi van?
A víz az általunk ismert élet egyik alapfeltétele. No és kiderült, hogy a Mars élő bolygó.

A csapat azt feltételezi, hogy a felszín alatti tó hőmérséklete jóval fagypont alatti, a különböző sók miatt ugyanakkor a víz folyékony maradhat. Hasonló tavak a Földön is előfordulnak a sarkoknál.

Bár az új eredmények mindenképp izgalmasak, fontos kiemelni, hogy független csoportoknak egyelőre nem sikerült igazolniuk a víztömeg jelenlétét. A kutatók azonban nem adják fel az elemzést, és igyekeznek további adatokat gyűjteni a régióról.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik