Tudomány

Halálos orgiát okoz ez a parazita

Egyes rovarokat támadó paraziták képesek zombivá változtatni áldozatukat. A kabócákat fenyegető Massospora gomba azonban még ezen élősködők között is kivételesnek számít.

A Greg Boyce, a Nyugat-Virginiai Egyetem munkatársa által vezetett csapat a közelmúltban új tanulmányban írta le a gomba működését – írja az IFLScience.

Az élősködő különlegessége, hogy a fertőzés után ráveszi a kabócákat, hogy részt vegyenek egy hatalmas orgián, ahol gyakran a hímek hímekkel is párosodnak. Az efféle összejövetelek során nő a fizikai érintkezés esélye a példányok között, ez pedig elősegíti a gomba szaporodását.

A parazita a katinon nevű amfetaminnal, illetve a pszilocibin nevű pszichoaktív vegyülettel ösztönzi a rovarokat a párosodásra. Utóbbi anyag a varázsgombákban is fellelhető. Az anyagok nyomait a kutatók azokban a fehér lerakódásokban mutatták ki, melyek a fertőzést követően kialakulnak a kabócák potrohán.

A lerakódás miatt a rovarok nemi szerve gyakran sérül, így képtelenné válnak az utódok létrehozására. A mérgezés miatt ugyanakkor nem állnak le, és pusztulásig folytatják a párosodást.

Lerakódás egy kabóca potrohán (kép: John R Cooley et al/Scientific Reports CC BY 4.0)

A szakértők úgy vélik, hogy az élősködő tanulmányozása az emberek számára is fontos lehet.

Az efféle gombák vizsgálata ugyanis segíthet az új gyógyszerek kifejlesztésében.

Nem a Massospora az egyetlen gomba, amely képes átvenni az irányítást a rovarok teste felett. A tavaly azonosított Eryniopsis lampyridarum például az arany lágybogarakat támadja meg. Az élősködő a fertőzés után ráveszi az élőlényeket, hogy növényekre felmászva kapaszkodjanak meg a virágokon. Az állatok aztán elpusztulnak, a tetemükből felszabaduló spórák pedig képesek megtámadni a közelben található többi bogarat.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik