Tudomány

Zombivírus pusztítja az angliai hernyókat

Hernyók maradványait fedezték fel a nyugat-angliai Garstang közelében található Winmarleigh-mocsár Természetvédelmi Terület növényein. A nyomok arra utaltak, hogy egy kegyetlen kórokozó pusztítja a lárvák állományát.

A szakértők szerint a hernyók egy kórokozó hatására felkúsznak a növények tetejére, ahol aztán elpusztulnak. Az élőlényeket a Baculoviridae víruscsalád egy tagja támadja meg, amely a gazdatest halála után elhagyja a tetemet, hogy újabb állatokat fertőzhessen meg.

Chris Miller, a Lancashire, Manchester és Észak-Merseyside mocsarainak vadvédelmi felelőse szerint az egész olyan, mint egy zombis horrorfilm. A szakember épp a Winmarleigh-mocsár kis szénalepkéinek populációját mérte fel, amikor rábukkant egy hernyó testére, amely egy bokor ágának végén lógott. Később a kutató egy másik tetemet is megtalált, ez egy hosszú fűszálról csüngött. Miller szerint mindkét dög érintetlen volt.

Néhány másik ág ellenőrzése közben a szakértő több hernyóbőrt is azonosított, ami arra utalt, hogy nem csupán a két, korábban felfedezett élőlény fertőződött meg.

Ez elég szörnyű, ha belegondolunk

– mondta Miller.

A szakértő úgy véli, a hernyók ritkán másznak ilyen magasra, hiszen itt könnyebben elkaphatják őket a madarak. A lárvák a tölgyfa-pohók hernyói voltak, ezen élőlények csarabot és fekete áfonyát fogyasztanak, tehát alapvetően az aljnövényzetben mozognak.

A bakulovírus azt befolyásolja, hogy a megfertőzött lárva miként reagál a fényre. A kórokozó hatására a hernyó egyre magasabb és veszélyesebb helyekre merészkedik, egészen addig, míg el nem pusztul.

A tudomány egyébként nem csupán vírusokat ismer, melyek hasonló módszerrel változtatják zombivá a rovarokat. Idén januárban egy darazsat, júniusban pedig egy gombát fedeztek fel, melyek át tudják venni az irányítást áldozataik teste felett.

(Lancashire Wildlife Trust)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik