Tudomány

Így segíthet kutyájának átvészelni a forróságot

A nagy hőség nemcsak az emberekre veszélyes, hanem bizony az állatokra is. Éppen ezért érdemes odafigyelni kedvenceinkre.

Nem ritka, hogy a nyári hőségben a kutyatulajdonosok rövid láncon, árnyéktól mentes helyen, megfelelő mennyiségű ivóvíz nélkül tartják állatukat. 30 Celsius-fok feletti csúcshőmérsékletnél ez igen veszélyes: az élőlények gyorsan hőgutát kaphatnak, hosszú távon pedig akár bele is pusztulhatnak a forróságba.

Az Orpheus Állatvédő Egyesületnek szerencsére vannak tanácsai a kutyatartók számára.

Seres Zoltán, az egyesület elnöke szerint gyakran felejtenek kertben, udvaron egy-két napig (vagy tovább is) házi kedvenceket. Van, hogy élelem és ivóvíz nélkül szenvednek az állatok.

Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a kánikula nemcsak a kedvencek, hanem a gazdasági célú háziállatok számára is megterhelő. Sőt, ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartott élőlényekre is.

Kép: Thinkstock

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon a nagy kánikulában. Ha mégis ezt kell tennie, akkor fontos kiemelni, hogy a nagyobb, sötétebb kutyák nehezebben viselik az efféle mozgást, mint a kisebb testű, világos színű példányok. A kutyák nem tudnak izzadni, ez pedig komoly nehézséget okoz számukra, mert a pusztán lihegéssel történő hővesztés néha nem elegendő. Ilyenkor az állat keresi a hűvös helyeket, ahol hűtheti magát.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület négy legfontosabb tanácsa kutyák kánikulában történő tartásához:

  • a nagy nyári hőségben se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük (a séták során kerüljük a felhevült aszfaltot, hiszen az égési sérüléseket okozhat kutyánknak)
  • állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni,
  • kedvencünknek az élelem mellé naponta többször is biztosítsunk friss ivóvizet,
  • házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet.

További segítséget jelenthet az állatoknak, ha benedvesítjük a bundájukat, illetve ha úsztatjuk őket. A meleget a lakásban sötétítéssel és ventilálással is átvészelhetőbbé tehetjük.

Fontos az is, hogy felismerjük a baj jeleit. Az intenzíven lihegés, az állandóan kilógó nyelv, a megszokottnál sötétebb szín akár a hőtorlódás vagy hőguta tünete is lehet. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. Ilyen esetben a gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik