Tudomány

Egészen különleges az ember és a kutya kapcsolata

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy az emberek és a kutyák viszonya igen komplex. Most újabb tanulmány igazolja, hogy különleges a kapcsolatunk.

Az új kutatásban a szakértők 34 ebbel és kutyatulajdonossal kísérleteztek – írja a Gizmodo. A csapat egy olyan módszert alkalmazott a vizsgálat során, mellyel korábban patkányok empátiáját mérték fel. A kutatásban szereplő állatok felét terápiás kutyának képezték ki, míg a többi egyed egyszerű házi kedvenc volt.

A kísérletben az élőlényeket egy üres terembe terelték, ahol láthatták és hallhatták gazdájukat egy üvegajtón keresztül. Az ajtót úgy zárták le mágnessel, hogy tolással ki lehessen kinyitni azokat. A gazdák az ajtó mögött állva vagy egy gyerekdalt hümmögtek, vagy sírtak. A teszt során a kutyák stressz-szintjét szívritmusuk és viselkedésük megfigyelésével mérték fel. Később egy másik feladattal azt is kiderítették, hogy milyen az érzelmi kötődés az egyes állatok és gazdáik között.

Kép: Pixabay

A kísérlet előtt a csapat azt feltételezte, hogy a kutyák gyakrabban és gyorsabbak fogják kinyitni az ajtót, ha gazdájuk sír.

A vizsgálat végül részben igazolta az elképzeléseiket.

Bár a negatív érzelmek észlelésekor az ebek ugyanakkora eséllyel tolták be az ajtót, a síró gazdák esetén átlagosan háromszor gyorsabban nyitották ki azt. A későbbi vizsgálat azt is kimutatta, hogy az erősebb érzelmi kötődés komoly hatással volt az állatok viselkedésére.

Kiderítettük, hogy a kutyák nemcsak észlelik gazdáik érzelmeit, hanem azt is, hogy ha egy kutya tud valahogy segíteni, átmegy az akadályokon, hogy segítséget nyújthasson

– nyilatkozta Emily Stafford, a Johns Hopkins Egyetem hallgatója és az új tanulmány vezető szerzője.

Az eredmények nem jelentik azt, hogy az ajtónyitást elmulasztó állatok ne kötődtek volna gazdáikhoz. A vizsgálat alapján ugyanis a síró emberek látványától ezen példányokban is jelentősen megemelkedett a stressz-szint. A szakértők szerint elképzelhető, hogy ezek az élőlények végül azért nem jutottak át az ajtón, mert annyira szorongtak, hogy nem tudták, mit tegyenek.

Az új kutatás ismét bebizonyította: a kutyák igen odaadó állatok.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik