Tudomány bbc history

Egyszerre rémisztő és mulatságos, de nem a szovjetek érdeme

BBC History
BBC History

2018. 07. 28. 09:00

Orosz díszszemléken, esetleg az Észak-Koreából időnként a nyugati hírtelevíziókba is eljutó, nagyszabású katonai felvonulásokon találkozhat az egyszeri néző a jellegzetes, nyújtott, előrelendülő lábú díszlépés valamely helyi változatával (az észak-koreai hadseregben például egy kis szökkenésszerű elemmel egészítették ki a koreográfiát – érdemes az interneten megtekinteni).
Korábban a témában:

Az angolul a gunyoros goose-step, azaz „libalépés” nevet viselő díszlépés-változat látványos, ám igen fárasztó, bármilyen éles helyzetben természetesen teljesen hatástalan, mégis rengeteg ország hadseregében létezik, főként ott, ahol egykor erős szovjet befolyás volt jelen.

Ebből arra következtethetnénk, hogy a „libalépés” orosz-szovjet találmány, ám nem ez a helyzet.

A díszlépés eredete a 18. század elejére nyúlik vissza, amikor a gyalogsági puskák fejlődése nyomán fontos igény lett, hogy a katonák szoros formációban tudjanak vonulni a csatatéren, hogy aztán kavarodás nélkül, minél gyorsabban tudjanak váltott sorokban sortüzeket zúdítani az ellenfélre. A hatékony végrehajtásához szükséges rigorózus kiképzés egyik úttörője I. Lipót anhalt–dessaui herceg volt, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy az általa megreformált porosz hadsereg a következő évszázadokban Európa egyik jelentős haderejévé nőtte ki magát.

A hagyomány úgy tartja, Lipót volt az, aki a masírozás gyakoroltatásához kitalálta a „libalépés” első változatát, ami ugyan már akkor sem volt harctéren alkalmazható, ám segített fegyelmet verni a katonákba, illetve jól gyakoroltatta velük a szoros formációban való együtt mozgást.

Lipót gyalogezredének egyenruhájában, Adolph Menzel műve 1850 körülről – Fotó: Adolph Menzel / Wikipedia

A porosz haderő eredményei keresett árucikké tették a porosz tiszteket szerte Európában,

különösen Oroszországba kerültek sokan, ahol a cári hadsereg modernizálásában vettek részt. Velük tartott a díszlépés is, ami így először a porosz modellt másoló országokban terjedt el, a 20. században pedig a szovjet befolyási övezetben, és a hadseregekben, ahol szovjet tanácsadók dolgoztak.

Több helyi változata is kialakult, a hitleri Wehrmachtban egy dinamikus Stechschritt, azaz „szúrólépés” nevű variációt vertek a katonákba, a szovjetek egy lassabb változatot alkalmaztak, de a lényeg mindig az volt, hogy megfelelő kivitelezéssel a katonák egy tökéletes, a parancsnok utasításait olajozottan végrehajtó hadigépezetté változzanak át.

Az angolszász, vagy az ottani modellt átvevő hadseregekben kevésbé látványos, a sima masírozáshoz közelebb álló díszlépéseket használnak, így számukra a „libalépés” inkább a könyörtelenül kikényszerített, túlzott fegyelemhez szükséges kiképzés egyszerre rémisztő és mulatságos eszközének tűnik.

Kiemelt kép: Pixart / Wikipedia

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.