Tudomány

Egy fiola holdpor miatt pereskedik egy nő a NASA-val

Egy amerikai nő azért pereskedik a NASA-val, hogy megtarthassa azt a fiolányi holdport, amelyet a család állítólag Neil Armstrongtól kapott. A probléma az, hogy az űrhivatal szerint az üvegcse tartalma szövetségi tulajdon.

Az 50 éves Laura Cicco azt állítja, hogy a szülei 10 éves korában kapták a fiolát a legendás asztronautától, Neil Armstrongtól – írja a BBC. Az Egyesült Államokban vitatott kérdés, hogy lehetnek-e magánkézben Holdról származó minták.

Az előzetes teszt alapján Cicco fiolájában valóban holdpor található, a szakértők azonban további vizsgálatokat követelnek.

A NASA azt az álláspontot képviseli, hogy minden holdi anyag állami tulajdon

– nyilatkozta Christopher McHugh, a nő ügyvédje. McHugh azt mondta, az űrhivatal bűnözőként tekint azokra, akik Holdról származó port és kőzeteket birtokolnak.

2012-ben a Kongresszus elfogadta azt a törvényt, mely szerint az űrmissziók során begyűjtött felesleges tárgyakkal – például a modulról leszerelt elhasznált alkatrészekkel – az asztronauták rendelkezhetnek. A jogszabály azonban specifikusan kizárta a különböző holdi anyagokat.

Cicco elmondása szerint a fiolát apja, Tom Murray adta át neki 1972-ben. Murray az üvegcsét Armstrongtól kapta, aki 1969-ben elsőként lépett a Hold felszínére. A nő apja és az ismert űrhajós ugyanannak a repülősök által alapított cincinnati titkos társaságnak voltak a tagjai. A két férfi barátságot kötött egymással, Armstrong pedig ajándékot küldött Murray kisebb lányának.

Az Apollo–11 legénysége balról jobbra haladva: Neil A. Armstrong, Michael Collins és Edwin E. Aldrin Jr. (kép: NASA)

A 10 éves Cicco akkor nem értette meg a fiola jelentőségét, a család ezért egy biztos helyre tette el az üvegcsét. A nő évtizedekkel később bukkant az elfelejtett holdporra.

Cicco férjével ezután egyetemről egyetemre járt, hogy leteszteltessék a fiola tartalmát. Az intézetek azonban rendszerint azzal küldték el a párt, hogy nem akarnak bajba keveredni az értékes por miatt.

Armstrong, a tolvaj

Cicco ügyvédje úgy véli, a 2012-es törvényben van egy kiskapu, amely a holdi anyagok magánbirtoklását érinti. A jogszabály ugyanis külön nem tér ki arra, hogy lehetnek-e az efféle anyagok magánkézben.

Joseph Gutheinz, a NASA egykori speciális ügynöke ugyanakkor nem ért egyet. A szakértő érvelése szerint a holdi anyagokat az Apollo-misszókkal hozták el az égitestről, és így az állam tulajdonát képezik.

Neil Armstrongnak nem lett volna joga odaadni a holdkőzetet

– mondta a szakértő. McHugh szerint a NASA ezzel a hozzáállással tolvajnak állítja be az Egyesült Államok egyik legnagyobb hősét.

Nem ez az első alkalom, amikor az űrhivatal egy magánkézben lévő holdminta megszerzéséért küzd. 2011-ben például a NASA egyik korábbi mérnökének özvegyét tartóztatták le, miután a nő megpróbálta eladni a nála lévő rizsszemnyi kőzetet. Az űrhivatal ügynökei azt hitték, hogy a minta lopott. A 74 éves asszony ellen végül nem emeltek vádat, sőt, az özvegy később sikeresen beperelte a NASA ügynökeit.

Cicco egyébként nem tudja még, hogy mit is tenne, ha a javára ítélne a bíróság. Bár a holdpor milliókat érhet, lehetséges, hogy elhunyt apja emléke miatt nem adná el a fiolát.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik