Tudomány

A csökkenő spermiumszám miatt pusztulhat ki az emberiség

Egy új kutatás szerint a spermiumszám és a hímivarsejtek koncentrációjának fokozatos csökkenése egész fajunkat veszélybe sodorhatja.

Egy új tanulmány szerint az emberiség kihalhat, ha a spermiumszám és a hímivarsejtek koncentrációja a jelenlegi ütemben csökken tovább – számol be a Broadly.

Hagai Levine, a jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa által vezetett csapat közel 200 korábbi tanulmányt vizsgált felül, melyek mind az ondó minőségével foglalkoztak. Az adatok azt mutatják, hogy Észak-Amerikában, Európában, Ausztráliában és Új-Zélandon a férfiak spermájának minősége fokozatosan romlott az elmúlt 40 év során.

Az érintett régiókban a spermiumkoncentráció 52, a spermiumszám pedig 59 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában nem volt kimutatható hasonló változás, igaz, ezeken a területeken jóval kevesebb kutatást folytattak.

Ha nem változtatunk az életmódunkon, a környezetünkön és a vegyi anyagokon, melyeknek ki vagyunk téve, akkor nagyon aggódom, hogy mi fog történni a jövőben

– nyilatkozta Levine. A szakértő hozzátette, a folyamat súlyos hatással lehet a reprodukcióra.

Egyre rosszabb a nyugati férfiak spermájának minősége
Pár évtized alatt több mint felével csökkent a nyugati férfiak spermiumszáma.

A jelenség hátterében az életmódbeli változások állhatnak. Napjainkban rengeteg káros anyagnak vagyunk kitéve, az elhízás, a dohányzás és a stressz is egyre gyakoribbá válik, ráadásul az étrendünk is jelentős átalakulásokon esett át.

A tényezők pontosabb megértéséhez és az esetleges megoldások megismeréséhez további kutatásokra lesz szükség.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik