Tudomány

Húsevő baktérium ölt meg egy embert

Elég egy apró seb, amin a baktérium bejut a szervezetbe, és órákon belül elkezdi lebontani a szöveteket.

A The Washington Post tudósítása szerint Virginiában meghalt egy ember, miután húsevő baktériummal fertőződött. Ennél többet a hivatalos szervek a lapnak sem árultak el az esetről, csupán annyit tettek hozzá, hogy az államban idén 23 fertőzésről van tudomásuk, és ez az első eset ami halállal végződött.

A szörnyen hangzó „húsevő baktérium” ez esetben a Vibrio vulnificus elnevezésű baktériumot jelenti, a főleg meleg sós vízben él. Ilyen az Egyesült Államok tekintetében a Karib-tenger, ezért is nevezik ott a karibi átoknak az általa okozott megbetegedést.

Lebontja a szöveteket

Ezen baktériumok megjelenése nem korlátozódik az amerikai kontinensre, a globális felmelegedéssel világszerte egyre több alkalmas élőhelyet talál: viszonylag meleg, nyugodt, kevésbé sós víz.

Nyers kagylók fogyasztásával vagy a bőr akár apró sérülésein keresztül jutnak a szervezetbe, ahol azonnal kifejtik hatásukat. Valójában nem húst „esznek”, hanem a kötő- és zsírszöveteket, a lágyrészeket roncsolják.

Az általuk termelt neurotoxin képes lebontani az emberi szöveteket, minden sejtet elpusztít, amivel érintkezésbe kerül.

Órák kérdése

Akár órákon belül képes hatalmas pusztítást végezni, a korai felismerés ezért nagyon fontos, és sokszor már csak az elhalt szövetek kimetszése, akár a fertőzött végtag amputálása szükséges. Még nagyobb a kockázat, ha az illető immunrendszere bármilyen okból legyengült állapotban van.

A tünetek:

  • borzongás, hidegrázás;
  • gyengeség, rossz közérzet;
  • izomfájdalom;
  • a fertőzött terület piros, fájdalmas és duzzadt lesz.

Antibiotikumokkal viszont elég jól meg lehet akadályozni a terjedését, a műtét csak legvégső esetben kerül szóba. A Házipatika.com cikke szerint 80 ezer fertőzésből mintegy 100 végződik halállal.

Illusztráció: CALLISTA IMAGES / CULTURA CREATIVE

Ajánlott videó

Olvasói sztorik