Élet-Stílus

Mérgező anyagot tartalmaz a legnépszerűbb gyerekjáték

Veszélyes mennyiségű mérgező anyagot tartalmazhat a tavaly óta a világ egyik legnépszerűbb játékának számító Slime, vagyis „műtakony” – írja a BBC.

A Wich? brit fogyasztóvédelmi szervezet 11 népszerű, boltban kapható márkát vizsgált meg, és azt találták, hogy 8 az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségben tartalmaz bórt. Az egyik termék az EU által meghatározott biztonságos határérték négyszeresét.

A szervezet a szülőket arra figyelmezteti, hogy ha már feltétlenül muszáj, kellő körültekintéssel vásároljanak ilyen játékot. A forgalmazókat és a döntéshozókat pedig felszólítja, tegyenek többet azért, hogy ne juthasson az egészségükre veszélyes termék a fogyasztókhoz.

Azok sem érezhetik magukat biztonságban, akik házilag készítik a műtaknyot, mert az ehhez használt borax, vagy boraxtartalmú anyagok szintén tartalmaznak bórt. A Slime 2017-ben lett iszonyatosan népszerű: a közösségi portálokat ellepték a videók, amiken az emberek Slime-ot gyártanak.

Az Európai Bizottság állásfoglalása szerint, a bór azért veszélyes anyag, mert irritációt, hányást, hasmenést és görcsöket okozhat. Nagy mennyiségben pedig, akár meddőséget is kiválthat, illetve károsíthatja a várandós nők magzatait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik