Tudomány

Az alkohol energiaitallal olyan, mint a kokain

Napi egy-két kávét nyugodtan helyettesíthetünk bármelyik energiaitallal, de nagy mennyiségben káros, alkohollal keverve életveszélyes is lehet. A magas cukortartalom csak hab a tortán, hosszú távon viszont nem kevésbé káros.

„Ha tényleg szomjas vagy, igyál vizet” – hangzott szüleink feddése a ’80-as években, amikor kóláért, traubiért, „meggymárkáért” nyaggattuk őket. Az egészség- és pénztárcakímélő mondat most a modern táplálkozástudomány egyik tételmondata, az elhízás elleni harc fontos alapköve. A baj csak az, hogy a divat szülte közízlés magasról tesz a régi bölcsességre, és mára szintet léptünk: cukros üdítők helyett sokan már energiaitalokat isznak víz helyett is számolatlanul, bulikon pedig alkohollal keverik.

Ízlés dolga nem lehet vita témája, csakhogy a míg vörösboros kóla egyszerűen csak rettenetesen rossz, fejfájás ízű és hizlaló a jó öreg fröccshöz képest, addig az energiaitallal vegyített alkohol kifejezetten veszélyes. Főleg fesztiválszezonban. No, de kezdjük az elején, hogy a végén kijelenthessük:

önmagában semmi gond nincs a serkentő italokkal, ha tartjuk a mértéket.

A koffeinből lehet probléma

A Magyarországon is kapható több tucatnyi energiaitalban egyetlen közös, ám annál lényegesebb összetevőt találunk: élénkítő hatásukat a koffein adja. Korábban sok termékben használtak taurint is, mert a két anyag növeli egymás hatását, ám mióta utóbbi a népegészségügyi termékadó hatálya alá esik, a legtöbb gyártó kivette a termékeiből, vagy minimálisra csökkentette a mennyiségét.

Marad tehát a koffein, ami miatt egyesek legális drogként, folyékony méregként tekintenek az energiaitalokra, míg kedvelőik a kávéhoz mérik. Maradjunk is ennél az összehasonlításnál – javasolja Abonyi Orsi dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember:

Egy presszókávé 50-80 mg koffeint tartalmaz, a legtöbb ajánlás szerint egészséges ember számára napi 200-300 mg koffein még nem okoz panaszokat. Az energiaitalok koffeintartalma gyártótól függ, de adott kiszerelés általában egy jó erős presszónak felel meg.

Fotó: Thinkstock

Napi 3-4 kávé vagy ugyanennyi energiaital tehát nem jelent kockázatot, hacsak valakinek nincsenek szív- és érrendszeri problémái. A koffein ugyanis felpörgeti az anyagcserét, növeli a pulzust és a vérnyomást, komoly megterhelést jelent a szívnek. Ebből lehet a baj, ha az ember nem tart mértéket, sőt.

Valójában méreg, 5 gramm már ölhet

Nagyon sok fiatal nincs tisztában egészségügyi állapotával, a szakember saját praxisában is számos olyan huszonévessel találkozik, akiken akár még életükben nem végeztek laborvizsgálatot.

Rejtett szív- és érrendszeri betegségek esetén mind a kávé, mind az energiaital fogyasztása veszélyes: tovább súlyosbítja a bajt, maradandó károsodáshoz, extrém mennyiség esetén rosszullétet, életveszélyes állapotot idézhet elő

– részletezi a 24.hu-nak a szakember.

Mindenkinek másképp működik és más határok között képes tolerálni a szervezete, de a túl sok koffein egészséges személy számára is méreg.

Nyilván egyénfüggő, de napi 600 mg felett jelentkezhetnek a mérgezés tünetei, 5-10 gramm pedig már halálos lehet.

A koffeinmérgezés tünetei:

  • hányinger, hányás;
  • émelygés, szédülés;
  • hasmenés;
  • gyakori vizelés;
  • remegés;
  • heves szívdobogás érzése;
  • ritmuszavar;
  • légzési zavar;
  • pánik, szorongás, idegesség, nyugtalanság.

Ilyen esetben nyugalomra van szükség, de ha a tünetek 15 percen belül nem csillapodnak orvosi segítségre van szükség, mentőt kell hívni – figyelmeztet az Elsősegély.hu.

Pörget, mint a kokain

Itt jön a képbe a buli, a kontrollálatlanság és az alkoholl.

Az alkohollal kevert energiaitalok rövid és hosszú távú hatásait a droghasználathoz lehet hasonlítani. Egyes kutatások szerint épp annyira emeli meg szervezetünk dopaminszintjét, mint a kokain. És függőség is kialakulhat

– emeli ki Abonyi Orsi.

Az alkohol és a koffein erősíti egymás hatását, mindkettő erősen terheli a szívet. Ne legyünk álszentek, fesztiválra, koncertre a többség nem azért megy, hogy két deci borral táncoljon egy jót, hanem rendesen kirúg a hámból. A tánc, a pörgés fizikailag eleve megterheli a szervezetet, amire az energiaitalokkal bevitt koffein plusz terhet ró. Nagyon káros, akár végzetes terhet, ha az ember tényleg teljesen elveszíti a kontrollt.

Emellett mindkét stimuláló anyag erős vízhajtó hatású, ezért elmondhatjuk, hogy aki nyakló nélkül keveri az alkoholt energiaitalokkal, az szívproblémák mellett súlyos kiszáradást is kockáztat.

Fotó: Thinkstock

Hosszabb távon nem elhanyagolható az élénkítő italok cukortartalma sem, a néhány light és cukormentes termék kivételével átlagosan 25-30 grammnyit találunk bennük. Ez öt kanál cukornak felel meg italonként. Ne feledjük, ha például egy átlagos felnőtt nő egészségtudatosan akar étkezni, naponta legfeljebb 50 gramm cukrot fogyaszthat.

Átalakítják kedvenc üdítőitalainkat
Bő két éven belül a mostani felére csökkentik a magyar üdítők cukortartalmát. Egyes termékek íze marad a régi, másoké óhatatlanul változni fog – meg kell szokni, ha nem akarunk zsírba fulladni.

Érvek versus reklámok

Ezek után nem meglepő a dietetikus „ítélete”:

Ha már koffein, inkább minőségi kávét válasszunk, amennyiben alkoholos italra vágyunk a fröccs a legjobb választás. Magunk állítjuk be, milyen erősre szeretnénk, nincs benne hozzáadott cukor és a szódával máris pótlunk valamit az alkohol hatására távozó vízből.

Észérvekkel persze nehéz felvenni a versenyt nagy cégek évek óta folyó reklámkampányainak hatásával. Az energiaitalok trendik, színesek, jó ízűek, de tényleg ésszel: legfeljebb napi 2-3, és alkohollal még véletlenül se öntsük össze.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik