Tudomány

Eltűntek az ősi észak-amerikai kutyák

Az első európai telepesekkel érkező állatok elsodorták az őslakos négylábúakat.

Egy új tanulmány szerint az első kutyák több ezer éve érkeztek Észak-Amerikába, a Szibériából a Bering-szoroson átkelő emberekkel. Ezek a kutyák viszonylag háborítatlanul éltek a területen, egészen addig, amíg a XV. században meg nem jelentek az első telepesek Európából. Az általuk hozott kutyafajták gyorsan elnyomták a helyi kutyapopulációt.

Az európai és az amerikai kontinensen élő emberek genetikai szempontból ugyanannyira különböztek egymástól, mint kutyáik

– idézi az MTI Greger Larsont, az Oxfordi Egyetem kutatóját, a Science című tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzőjét.

Nemcsak az amerikai őslakosokat űzték el a telepesek, hanem kutyáikat is. Ebben valószínűleg nemcsak az európaiak azon szándéka játszott szerepet, hogy saját kutyáikat tenyésszék, hanem egyebek között a betegségek is – tette hozzá. A modern amerikai kutyafajok, mint a labrador vagy a csivava a XV. században, az eurázsiai kontinensen végzett tenyésztésből származnak.

A kutatásban egy 50 főből álló nemzetközi csoport vett részt: 71 példány több ezer éves maradványainak DNS-ét vizsgálták és hasonlították össze a mai amerikai kutyákéval. Ez volt az első, ebben a témában végzett összehasonlító kutatás. Az amerikai kontinensen talált legrégebbi kutyamaradvány egyébként kilencezer éves.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: JAAP ARRIENS / NURPHOTO)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik