Tudomány

Itt a skót kormány terve arra az esetre, ha megtalálják a Loch Ness-i szörnyet

Bár a Loch Ness-i szörny létezésére egyelőre nincs bizonyíték, a skót kormánynak azért van terve arra, hogy mit is kell tenni, ha megtalálják a legendás élőlényt.

A BBC szerint a Skót Természetvédelmi Ügynökség (Scottish Natural Heritage, azaz SNH) egy részben komoly, részben viccnek szánt gyakorlati kódexet készített arra az esetre, ha valaha sikerül megtalálni az élőlényt. Az eredeti terv még 2001-ben készült el, amikor Nessie különösen népszerű volt.

Akkoriban nagyon sok Nessie-vel kapcsolatos tevékenység zajlott a lochon

– nyilatkozta a BBC-nek Nick Halfhide, az SNH munkatársa. A szakértő szerint ezért részben viccből létrehoztak egy készenléti tervet, mellyel a potenciális szörnyet tudják megóvni.

A dokumentum azt írja le, hogy miként kell megvédeni az állatot, ha felfedezik. A terv azokra a tapasztalatokra épül, amelyeket a kutatók a veszélyeztetett fajokkal való munka során gyűjtöttek. A dokumentum többek közt azt is kiköti, hogy Nessie-t azonosítása esetén be kell fogni, és addig nem szabad visszaengedni a tóba, amíg nem vettek tőle DNS-mintát.

Az Otagói Egyetem munkatársai egyébként a közelmúltban megpróbálták megtalálni a legendás lény genetikai nyomait a vízben. Az átfogó vizsgálat során azonban nem sikerült kimutatni az állat jelenlétét.

A Loch Ness-i szörny története a 6. században születhetett meg, a legenda azonban igazán csak a 20. század első felében vált népszerűvé. Azóta a kriptozoológiai álláspont mellett számos magyarázat született a rejtélyre. Egyes elképzelések szerint az észlelések hátterében nagyobb halfajok vagy a gyantától eltorzult, lebegő fenyőtörzsek állnak.

Az SNH mindenesetre felkészülten várja Nessie felfedezését.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik