Tudomány

Öt tévhit, amit mindenkinek tudnia kell a napozásról

Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász és az Anyajegyszűrő Központ orvosa öt napozással és napvédelemmel kapcsolatos kérdésre adott választ.

Napégésre tejföl?

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a leégett bőrfelületet hatékonyan lehet kezelni tejtermékekkel. A hűtőből kivett hideg tej, joghurt, vagy tejföl a hűsítő hatása miatt valóban nyújthat átmeneti enyhülést, de ez a hatás hamar elmúlik.

Napégés után a legfontosabb a bőr szöveteinek hűtése, ezzel ugyanis megelőzhető a hólyagok megjelenése.

Erre hűsítő tusolás, hideg vizes borogatás, illetve különböző hűsítő zselék alkalmazása a legjobb.

A házi praktikák helyett érdemes a gyógyszertárakban és drogériákban is beszerezhető, kifejezetten erre a célra kifejlesztett gyulladáscsökkentő készítményeket alkalmazni. Ezek hidratálják a bőrt, segítik a gyógyulását, és a felszívódó antioxidáns komponensekkel a szöveti károsodást is csökkentik.

Napégés után néhány napig kerülni kell a direkt napfényt, hiszen az újdonképzett bőr rendkívül vékony, és ismét gyorsan leéghet.

Mindegy, milyen fényvédőt használunk?

A manapság kapható fényvédők szinte minden igényt kielégítenek. Érdemes ezek közül a minél kevesebb illatanyagot és színezéket tartalmazó készítményeket választani, mivel a napvédő krémek is allergizálhatnak. A leggyakoribb allergének a p-aminobenzoesav (PABA) és a különböző UV-szűrő komponensek.

Kép: Thinkstock

Gyógyszertárakban kaphatók olyan termékek is, amelyek fényérzékeny személyek számára lettek kifejlesztve. Fontos szempont az is, hogy arcra (fényvédő krém) vagy testre (naptej és spray) használjuk a napvédőt, illetve a különböző bőrtípusokra (száraz bőr, pattanásos vagy rosaceás bőr) is kaphatók optimális készítményeket.

Alacsonyabb faktorszámmal jobban barnulok?

Akik a napozás kezdetén először megpirulnak, illetve az egészen világos bőrűek, szőke vagy vörös hajú egyének és a gyerekek 50+ faktoros készítményt használjanak. Akik néhány nap után egyenletesen barnulnak tovább, fokozatosan áttérhetnek 30-as faktorszámú fényvédőkre.

Sokan pár nap alatt szeretnének napbarnított bőrszínt elérni, és emiatt esetleg spórolnak a naptejjel, vagy alacsonyabb faktorszámú készítménnyel igyekeznek gyorsítani a barnulást.

Egyik sem jó megoldás,

mivel azonnali hatásként leégés jelentkezhet, hosszú távon pedig a bőr korai öregedése és a ráncok megjelenése lehet a következmény. Sőt, a bőrdaganatok kialakulásának kockázata is megnő.

Ne sminkeljünk, ha napra megyünk?

Vastagon sminkben értelemszerűen nem indulunk strandra – már csak azért sem, mert nem nyújt szép látványt az izzadtságtól, víztől elkenődött arcfesték.

Csak a napsugarak miatt viszont nem szükséges kerülni a sminkelést,

sőt, a színezett nappali krémek és alapozók közt akadnak UV-szűrős termékek is. A fényvédő krémek ráadásul gyakran színezett formában is elérhetők.

A bőrtípusnak megfelelő készítmények kiválasztásához természetesen érdemes szakember tanácsát kérni. Az ideális termék egyben fényvédő is, megoldást nyújt a bőrhibák elfedésére, tartós, és nem zárja el a pórusokat.

A vízben nem éghetünk le?

Sokan azt gondolják, hogy fényvédelemre csak a parton van szükség, pedig a vízben is könnyen leéghetünk. Az UV-fény – különösen a tiszta tengervízben – akár méterekig is lejuthat, így fontos, hogy úszás előtt a napvédő krémet az egész testfelületünkön használjuk.

Kép: Thinkstock

Világos bőrűek és kisgyerekek számára jó megoldás, ha speciálisan erre a célra kifejlesztett, UV-szűrős ruhával védik a bőrüket. Emellett az UV-szűrős napszemüvegekről sem érdemes megfeledkezni.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik