Tudomány

Ezért kell rendesen lemosni a szempillafestéket lefekvés előtt

Egy ausztrál nő súlyos szemkárosodást szenvedett, miután rendszeresen lemosatlanul hagyta szempillafestékét. A kezelőorvosa szerint a nő akár a látását is elveszthette volna.

A közelmúltban publikált orvosi jelentés szerint az 50 éves Theresa Lynch azért fordult szakértőhöz, mert úgy érezte, valami folyamatosan van a szemében – írja a Live Science. A páciens az orvosnak elmondta: 25 éve használ szempillafestéket, és csak ritkán szokta lemosni a sminkjét.

Mikor a szakértő megvizsgálta a nő szemhéja alatti régiót, sötét színű csomókat talált Lynch kötőhártyája alatt. A szemcsék egy része már a kötőhártyán is átfúrta magát.

Mint kiderült, a nő panaszait kötőhártya-gyulladás és a szaruhártya sérülése okozta.

A csomók olyan mértékben beágyazódtak, hogy végül elkezdtek egymásra épülni. A gyulladás hatására a nő szemhéjai beduzzadtak és nehézzé váltak.

Kép: D. Robaei, Ophthalmology, 2018

A tünetek olyanok, mintha valaki egy marék homokot dobna az ember szemébe, folyamatosan irritál

– mondta a Daily Mailnek Dana Robaei, Lynch kezelője és a Sydney-i Egyetem Orvostudományi Karának munkatársa.

A szakértő szerint a sötét csomók a szemhéj alatt felhalmozódott festékből alakultak ki. Robaei hozzátette, fennállt a szemgyulladás kockázata, ami bizonyos esetekben akár vakságot is okozhat. A szakértő kiemelte, az eset is bizonyítja, hogy a szemfestéket használóknak óvatosan kell eljárniuk a smink eltávolítása során.

Lynch szemhéjáról végül egy 90 perces beavatkozás során eltávolították a csomókat, a szemcsék helyén ugyanakkor maradandó hegek alakultak ki.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik