Tudomány bbc history
A series of pictures from 1900 for a Laterna Magica is pictured at the German Photo Museum in Markkleeberg, Germany, 08 August 2013. The former Camera and Photo Museum Leipzig is opening a new location with a new name on 27 August 2013. The German Photo Museum has over 1,000 exhibition pieces documenting the history of photography up until present day. Photo: HENDRIK SCHMIDT

Mivel ijesztgettek a horrorfilmek előtt?

BBC History
BBC History

2018. 06. 30. 11:00

Az emberek természetesen minden korban kedvelték, amikor – persze csak ha kellően biztonságos körülmények között – ijesztgették őket. Különféle rémtörténeteket minden bizonnyal már a történelmi idők előtt is meséltek. Az ijesztgetés tudománya azonban nagy lökést kapott egy 17. századi találmánnyal, a laterna magicával, azaz a bűvös lámpással.
Korábban a témában:

A szerkezetet leginkább egy kezdetleges diavetítőként lehet elképzelni. Az eszköz egy fényforrás segítségével, lencsék közvetítésével üveglapokra festett képeket tudott valamilyen felületre elővarázsolni. Feltalálójaként általában egy holland tudóst, Christiaan Huygenst szokás megnevezni, aki valamikor az 1650-es évek végén épített egy használható változatot, ám a laterna magica működési elvét már évszázadokkal korábban is leírták.

Christiaan Huygens (1629-1695), Dutch physician, mathematician and astronomer. Engraving by Edelinck.
Christiaan Huygens
Fotó: Roger-Viollet / AFP

Széles körű elterjedése mindenképp a 17. század végére tehető, a tudósok és nemesurak szórakoztatása után hamarosan már a szélesebb néptömegekhez is eljutott:

vándormutatványosok mutattak ennek segítségével képeket az összecsődített nézőközönségnek.

Ezek az állóképek még nem nagyon rémítettek meg senkit, azonban egy bizonyos Étienne-Gaspard Robert, belga származású fizikus optikai tudását felhasználva az 1780-as években olyan változatot épített belőle, amellyel már látványos, a mozgást is időnként imitáló képeket lehetett vetíteni.

A Robertson néven fellépő Robert Phantasmagoria címmel kezdett műsorokat bemutatni az éppen forradalmi káoszba süllyedő Párizsban, ahol „különleges effektekkel” – például füsttel, zörejekkel, földöntúli hangulatú zenével – is kiegészítette a látványosságot.

Show-jában szellemek, démonok jelentek meg, a közönség pedig kezdetben valódi iszonyodással, később már inkább jóleső borzongással adta át magát a produkciónak.

Le "Fantascope" du physicien belge Etienne Gaspard Robert, dit Robertson, sorte de lanterne magique utilisée notamment au théâtre des Soirées-Fantastiques, à Paris, en 1798.     RV-746380
Étienne-Gaspard Robert vetítője
Fotó: Collection Roger-Viollet / AFP

Ugyan Robertson műsorát egy időre betiltották, amikor a frissen kivégzett XVI. Lajos szellemét idézte meg valósághűen közönségének, később folytathatta munkáját, a Phantasmagoriák pedig meghódították a világot, a 18. században rendkívüli népszerűségnek örvendtek mind az Ó-, mind az Újvilágban.

Robertsonnak számos követője akadt, akik egészen a valódi mozgókép térhódításáig ijesztgették közönségüket, de az első „horrorfilmes” hírnevét nem tudták megközelíteni, akinek a Père-Lachaise temetőben látható síremléke is az ártatlan nézőkre támadó csontvázakat és démonokat ábrázol.

Kiemelt képünkön laterna magica egy német múzeumban. Fotó: Hendrick Schmidt / AFP

BBC History korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.