Tudomány

Stephen Hawking hangját sugározzák az űrbe

Magyar idő szerint péntek kora délután helyezik el Stephen Hawking maradványait a westminsteri apátságban. A ceremónia során a fizikus hangját a legközelebbi fekete lyuk irányába fogják sugározni.

A március közepén elhunyt Stephen Hawking hamvait magyar idő szerint péntek délután 1 órakor helyezik el a westminsteri apátságban Charles Darwin és Sir Isaac Newton sírja közé. A szertartás közben egy spanyolországi antenna az űrbe, egy fekete lyuk irányába fogja sugározni a fizikus hangját – írja a CNN.

A világhírű zeneszerző, Vangélisz az alkalomra Hawking hangját felhasználva írt egy zenedarabot. Mark McCaughrean, az Európai Űrügynökség tudományos és kutatási tanácsadója szerint a mű nagyjából hat és fél perc hosszú. A zenedarab arról szól, hogy a Föld az a hely, ahonnan az emberek származnak, és amelyről fajunknak gondoskodnia kell.

A szakértők a spanyolországi Cebreros antenna segítségével fogják az 1A 0620-00 jelű fekete lyuk felé küldeni a művet.

Az objektum a legközelebbi ismert fekete lyuk, mintegy 3500 fényévre fekszik bolygónktól.

McCaughrean szerint a fekete lyuk évmilliárdokon át tartó felszívódása során folyamatosan fogja sugározni magából Hawking üzenetét. A ceremónia után a zenét a szertartáson résztvevőknek is lejátsszák majd.

Hawking családja rendkívül hálás a szervezőknek és a westminsteri apátságnak, amiért ilyen kivételes szertartást biztosítanak.

Nagyjából 25 000 ember jelezte szándékát, hogy részt szeretne venni a ceremónián. Végül a jelentkezők közül sorsolással választották ki az 1000 részvevőt.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Jason Szenes)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik