Tudomány

Immár bárki elolvashatja Stephen Hawking doktori tézisét

Stephen Hawking a tudományos világ egyik legismertebb alakja, akinek könyveit milliók olvassák. Október 23-tól már doktori tézise, A táguló univerzum tulajdonságai is elérhető online.

A tézist a szakember 1966-ban, 24 évesen írta. A munkában Stephen Hawking azt járja körül, hogy milyen következményekkel járna egy táguló világegyetem – az 1960-as években a táguló univerzum elmélete még viszonylag friss volt. A később meghatározóvá váló tudós korai írását a Cambridge Egyetem tette online elérhetővé – számol be az IFLScience.

Hawking bízik benne, hogy az immár nyíltan hozzáférhető munka arra fogja inspirálni az embereket, hogy nézzenek fel a csillagokra, és gondolkodjanak el a világegyetemben betöltött szerepünkön. A szakértő hozzátette, a világon mindenki számára ingyenesen elérhetővé kéne tenni a meghatározó tudósok tanulmányait.

Minden generáció az előtte járók vállán áll, ahogy fiatal PhD-hallgatóként Cambridge-ben engem is Isaac Newton, James Clerk Maxwell és Albert Einstein munkája inspirált

– mondta Hawking. A kutató hozzátette, felemelő érzés látni, hogy már most mennyien érdeklődtek a tézise iránt. A dokumentumot olyan sokan akarták elolvasni, hogy az átmenetileg elérhetetlenné vált – az egyetem szervere nem bírta a terhelést.

Sok intézmény nem támogatja a hallgatók dolgozatainak nyíltan hozzáférhetővé tételét. Az utóbbi időkben azonban egyre több egyetem fordult szembe a trenddel – Hawking tézisének közlése is ezen folyamat része. A jövőben a Cambridge-i Egyetemen a doktori képzésben résztvevő hallgatóknak lesz lehetősége elektronikusan is benyújtaniuk munkájukat, és hozzájárulhatnak annak közzétételéhez.

Arthur Smith, az egyetem tudományos kommunikációs igazgatója szerint a nyílt hozzáférhetőséggel lebontható a gát az emberek és a tudás között, ez pedig megnyitja az utat a nagy felfedezések előtt. Cambridge-ben bíznak benne, hogy több korábbi hallgató, köztük Nobel-díjasok is csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik