Tudomány bbc history
Budapest, 2016. március 8.
Résztvevők a fasori református templom újjáépített orgonájának avatásán 2016. március 8-án. Angster József hangszere a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra kivitelezésében, 13 éven át folyó munka keretében újult meg.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Százával hagyott maga után csodálatos orgonákat a cégalapító

BBC History
BBC History

2018. 06. 09. 07:00

Aki Magyarországon orgonazenét hall, az jó eséllyel az Angster orgona- és harmóniumgyár egyik termékén hallja felcsendülni a dallamokat. Az orgona a legnagyobb és legbonyolultabb hangszer, építésének pedig rengeteg fortélya és évszázados hagyományai vannak, a leghíresebb magyar orgonaépítő céget mégis egy teljesen kívülálló, egy Ausztriából a mai Horvátország területére bevándorló falusi gazdálkodó ambiciózus unokája alapította.
Korábban a témában:

Angster József nagyapja a kácsfalui német közösség autodidakta tanítója volt, muzikális hajlamú unokájának pedig készített egy hegedűt, amin először zenélhetett. A kis József azonban többre vágyott, és egy vásári verklitől lenyűgözve úgy döntött, ő is hasonló hangszereket fog készíteni.

Miután kitanulta az ácsmesterséget, nyugat-európai vándorútra indult, ahol több orgonaépítő műhelyben is megfordult, tanulmányait pedig a híres párizsi orgonaépítő mester, Cavaillé-Coll keze alatt fejezte be. Itt már olyan tudásról tett tanúbizonyságot, hogy részt vehetett a Notre-Dame új orgonájának készítésében is, Cavaillé-Coll pedig lánya kezét is neki adta volna, ám

Angster inkább egy ajánlólevelet kért, majd hazatért szülőföldjére.

Pécs, 2015. június 11.
Az Angster József és fia Orgona- és Harmóniumgyár emlékére állított emlékmû Pécs belvárosában 2015. június 11-én, az avatás napján. A gyár 1867-1949-ig mûködött Pécsen.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Az Angster József és fia Orgona- és Harmóniumgyár emlékére állított emlékmû Pécs belvárosában
Fotó: Sóki Tamás / MTI

Itthon első munkája a pécsi zsinagóga hangszere volt – ennek építését még úgy vállalta el, hogy a fizetség saját költségeit sem fedezte, ám jó munkája meghozta számára az ismertséget, és hamarosan szerte az országból érkeztek a megrendelések. Cége folyamatosan bővült, és a századforduló körüli években már akár évi száz hangszert is készített, köztük például a pécsi, a kassai, a kalocsai vagy a szegedi dómét is – ez utóbbi elkészülése idején Európa egyik legnagyobb orgonája volt.

A cégalapító a múlt század elején átadta a vállalat vezetését fiainak, Oszkárnak és Emilnek, a háború alatt a megrendelések pedig a töredékükre estek vissza. Ennek ellenére, amikor Angster József 100 éve, 1918. június 9-én meghalt, joggal gondolhatta, hogy hangszereivel együtt cége is sokáig őrzi majd emlékét – utódai újra fel is virágoztatták a vállalatot, ami egészen 1949-ig, az államosításig működött.

Kiemelt képünkön résztvevők a fasori református templom újjáépített orgonájának avatásán 2016. március 8-án. Angster József hangszere a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra kivitelezésében, 13 éven át folyó munka keretében újult meg. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

BBC History korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.