Tudomány bbc history
Budapest, 2016. március 8.
Résztvevők a fasori református templom újjáépített orgonájának avatásán 2016. március 8-án. Angster József hangszere a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra kivitelezésében, 13 éven át folyó munka keretében újult meg.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Százával hagyott maga után csodálatos orgonákat a cégalapító

BBC History
BBC History

2018. 06. 09. 07:00

Aki Magyarországon orgonazenét hall, az jó eséllyel az Angster orgona- és harmóniumgyár egyik termékén hallja felcsendülni a dallamokat. Az orgona a legnagyobb és legbonyolultabb hangszer, építésének pedig rengeteg fortélya és évszázados hagyományai vannak, a leghíresebb magyar orgonaépítő céget mégis egy teljesen kívülálló, egy Ausztriából a mai Horvátország területére bevándorló falusi gazdálkodó ambiciózus unokája alapította.
Korábban a témában:

Angster József nagyapja a kácsfalui német közösség autodidakta tanítója volt, muzikális hajlamú unokájának pedig készített egy hegedűt, amin először zenélhetett. A kis József azonban többre vágyott, és egy vásári verklitől lenyűgözve úgy döntött, ő is hasonló hangszereket fog készíteni.

Miután kitanulta az ácsmesterséget, nyugat-európai vándorútra indult, ahol több orgonaépítő műhelyben is megfordult, tanulmányait pedig a híres párizsi orgonaépítő mester, Cavaillé-Coll keze alatt fejezte be. Itt már olyan tudásról tett tanúbizonyságot, hogy részt vehetett a Notre-Dame új orgonájának készítésében is, Cavaillé-Coll pedig lánya kezét is neki adta volna, ám

Angster inkább egy ajánlólevelet kért, majd hazatért szülőföldjére.

Pécs, 2015. június 11.
Az Angster József és fia Orgona- és Harmóniumgyár emlékére állított emlékmû Pécs belvárosában 2015. június 11-én, az avatás napján. A gyár 1867-1949-ig mûködött Pécsen.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Az Angster József és fia Orgona- és Harmóniumgyár emlékére állított emlékmû Pécs belvárosában
Fotó: Sóki Tamás / MTI

Itthon első munkája a pécsi zsinagóga hangszere volt – ennek építését még úgy vállalta el, hogy a fizetség saját költségeit sem fedezte, ám jó munkája meghozta számára az ismertséget, és hamarosan szerte az országból érkeztek a megrendelések. Cége folyamatosan bővült, és a századforduló körüli években már akár évi száz hangszert is készített, köztük például a pécsi, a kassai, a kalocsai vagy a szegedi dómét is – ez utóbbi elkészülése idején Európa egyik legnagyobb orgonája volt.

A cégalapító a múlt század elején átadta a vállalat vezetését fiainak, Oszkárnak és Emilnek, a háború alatt a megrendelések pedig a töredékükre estek vissza. Ennek ellenére, amikor Angster József 100 éve, 1918. június 9-én meghalt, joggal gondolhatta, hogy hangszereivel együtt cége is sokáig őrzi majd emlékét – utódai újra fel is virágoztatták a vállalatot, ami egészen 1949-ig, az államosításig működött.

Kiemelt képünkön résztvevők a fasori református templom újjáépített orgonájának avatásán 2016. március 8-án. Angster József hangszere a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra kivitelezésében, 13 éven át folyó munka keretében újult meg. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

BBC History korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.