Tudomány

Először láttak kék bálnát a Vörös-tengerben

Korábban még nem figyeltek meg kék bálnát a Vörös-tengerben, a héten azonban felbukkant egy példány Egyiptom és Izrael közelében.

Khaled Fahmi egyiptomi környezetvédelmi miniszter szerint ez az első alkalom, amikor egy kék bálna tűnt fel a Vörös-tengerben – írja a Live Science. Az izraeli sajtó szerint az élőlény kedden Eilat közelében fordult meg, később azonban elhagyta az izraeli vizeket. A példány csütörtökön érkezett meg az egyiptomi partokhoz, az állat megfigyelése jelenleg is zajlik.

Ahmed Ghallab, a Környezetvédelmi Minisztérium szakértője szerint a kék bálna az Indiai-óceán felől érkezhetett a térségbe.

A megfigyelések alapján az élőlény nagyjából 24 méter hosszú, és a törpe kék bálna alfajhoz tartozik.

Oz Goffman, az Izraeli Tengeri Emlőskutató és -Védő Intézet munkatársa szerint a példányt egy halász vette észre helyi idő szerint kedd délelőtt. A kutató hozzátette, korábban a Vörös-tenger bejáratánál láttak már kék bálnát.

Közzétette: Amir Rozanes – 2018. május 29.

A faj számos tengerben és óceánban előfordul, a Vörös-tengerben azonban eddig egyetlen egyedet sem láttak. Az év ezen szakaszában az állatok rendszerint a hűvösebb sarki vizek felé úsznak.

A kék bálnák általában csoportokban közlekednek, a héten azonosított példány azonban egyedül úszik. Egyelőre nem tudni, hogy miért is jelent meg a Vörös-tengerben. Lehetséges, hogy egyszerűen eltévesztette a migrációs útvonalát, miközben megpróbált északra jutni.

Úgy tűnik, hogy a bálna jó állapotban van, a kutatók pedig bíznak benne, hogy az élőlény idővel elhagyja a számára ismeretlen vizeket.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik