Tudomány

Bizarr videó készült két sikoltozó hiúzról

A kanadai hiúzok magányos állatok: meglehetősen ritkán találkoznak fajtársaikkal. Ha azonban összefut két egyed, hatalmas lármát képesek csapni.

Edward Trist és Nicole Lewis az ontariói Avery Lake közelében autókáztak, amikor megpillantották a két kanadai hiúzt (Lynx canadensis) – írja az IFLScience.

A ragadozók épp elképesztő sikítócsatát vívtak egymással.

A pár szerencsére felvételt készített az emberi szem és fül számára vicces jelenetről. A YouTube-ra feltöltött videót néhány nap alatt már több mint egymillióan nézték meg.

Edward Trist szerint furcsa volt, hogy a hiúzok az autó közeledésére sem húzódtak arrébb az úttól. Mint utóbb kiderült, a párnak egy ritkán látható eseményt sikerült megörökítenie.

Ezek az állatok szó szerint belehalnak a szexbe
Bizonyos fajok egyedei a szaporodást követően szinte azonnal elpusztulnak.

A kanadai hiúzok magányos állatok: amint elég naggyá válnak, elhagyják anyjukat, és egyedül kezdenek vadászni. A kifejlett példányok csak a tavaszi párzási szezon, illetve a vadászterületért folyó összetűzések során keresztezik fajtársaik útjait.

Luke Hunter, a Panthera nagymacskavédő szervezet vezető természetvédelmi tisztje szerint a találkozás időpontja arra utal, hogy a két állat közti konfliktus hátterében a párzási időszak feszültsége áll. Mivel a faj nőstény és hím egyedei rendkívül hasonlítanak egymásra, nehéz megállapítani, hogy a videón milyen nemű példányok is láthatóak.

Hunter ugyanakkor arra a következtetésre jutott, hogy a két egyed azonos nemű, és egy, a felvételen nem látható harmadik állat kegyeiért, esetleg egy kölyöknevelésre alkalmas odú miatt „vitatkoznak” egymással.

A szakértő szerint a feszültség igen nagy a két egyed között. Egyikük sem tágít, és bár a fejük összeérintése békülékeny gesztusnak számít, amint közelebb kerülnek egymáshoz, még izgatottabbá válnak.

Bár a YouTube-ra feltöltött videó nagyjából egy perces, a szemtanúk szerint a két hiúz több mint tíz percen át állt szemtől szemben egymással. Az állatok még akkor sem vonultak arrébb, amikor a pár végül autóba szállt, és elhajtott a ragadozók mellett.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik